Reading is dreaming with your eyes open.  Voor alle boekenliefhebbers, hebben wij een lijstje gemaakt van de best beoordeelde boeken. Haal jouw exemplaar in de vele boekenwinkels van Utrecht! 

Ga je liever naar een lezing? Lees dan verder!


De avond is ongemak
Marieke Lucas Rijneveld

Roman 
‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen.

Te koop:  Broese boekverkopers  | €19,99
>> Meer info


Wedervaring
Bodo Kirchhoff

Roman
De gepensioneerde uitgever Reither ontmoet, na de vondst van een mysterieus boek zonder titel, per toeval Leonie Palm, die net haar hoedenwinkel heeft gesloten. Ze hadden beiden de hoop op een grote liefde al opgegeven, maar een autorit van drie dagen naar Sicilië brengt daar verandering in.

Wedervaring is een schitterende kleine roman over literatuur en taal, en over de liefde tussen twee oudere mensen die niets meer te verliezen hebben, slechts alles te winnen.

Te koop: Literaire boekhandel Lijnmarkt | € 19,99
>> Meer info


Een korte geschiedenis van de tijd
Stephen Hawking / Leonard Mlodinov

Exacte Wetenschappen / Natuurwetenschappen
In Een korte geschiedenis van de tijd, een geactualiseerde en uitgebreide versie van het zeer succesvolle Het heelal, maakt Hawking het ontstaan van het heelal voor niet-wetenschappers op een … aansprekende manier aanschouwelijk. Natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking schreef eerder de internationale bestsellers Het heelal en Een kleine geschiedenis van de wereld. In 2014 verscheen zijn autobiografie Mijn kleine geschiedenis. Hawking wordt beschouwd als een van de briljantste theoretische natuurwetenschappers sinds Albert Einstein.

Te koop: The Read Shop |  € 17,50
>> Meer info


Macht en Verbeelding
Femke Halsema

Essay | Maand van de Filosofie

Het utopisch denken van de jaren zestig belandde de afgelopen decennia in het verdomhoekje van grootheidswaan en totalitair verlangen. Maar de laatste jaren keren utopische vergezichten weer voorzichtig terug aan de horizon van de politiek.

Femke Halsema laat in dit essay zien dat sinds de jaren tachtig de politiek technocratisch en repressief is geworden. Aan de hand van werk van filosofen als Richard Rorty en Hannah Arendt pleit ze vurig voor een terugkeer van idealisme, verbeelding en hoop in de politiek.

Te koop: Savannah Bay |  Vanaf 3 April te koop
>> Meer info


Gaan
Hanne Tersmette

Wetenschap & Natuur
Hanne Tersmette, o.a. bekend van het tv-programma Boswachter gezocht, is na een carrièreswitch nu vloggende boswachter bij Natuurmonumenten in gebied het Naardermeer. Op een aanstekelijke manier probeert ze in ‘#Gaan’ de lezer te enthousiasmeren om naar buiten te gaan en de natuur in Nederland in met name de diverse gebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Nationale Parken te voet, per fiets of met de kano/boot te ontdekken. Tijdens deze ontdekkingsreis in boekvorm komen haar eigen ervaringen en favorieten, ontmoetingen met en tips van kenners, en allerlei leuke en interessante wetenswaardigheden over flora, fauna en natuurbescherming aan de orde.

Te koop:  Broese boekverkopers | €20,-
>> Meer info


De Heilige Rita
Tommy Wieringa

Roman
Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid.

Te koop: Literaire boekhandel Lijnmarkt |  €19,99
>> Meer infoLiteraire EvenementenLITERATURJUGEND
Het Literatuurhuis

Schrijf je gedichten of werk je aan een roman? En wil je je verder ontwikkelen als schrijver en sparren met andere schrijvers? Kom dan naar de Literaturjugend! Sinds het najaar van 2017 vormt Het Literatuurhuis in Utrecht elke maand een schrijfwerkplaats waar jonge schrijvers en dichters samenkomen en de gelegenheid krijgen om uit zelfgeschreven werk voor te dragen en elkaar feedback te geven.

Meer info >>>
Data & Tijden: Do 8 feb / 8 mrt / 12 april / 17 mei / 14 juni / 12 juli | 20:00-22:30 | Gratis


Poëzie in de Molen
Molen de Ster

Op donderdagavond 12 april vormt Houtzaagmolen de Ster het decor van een feestelijke poëzieavond. Vier dichters – Kira Wuck, Krijn Peter Hesselink, Peter Swanborn en Gerda Blees – dragen voor uit hun recent verschenen of nog te verschijnen werk bij Uitgeverij Podium en vertellen over het schrijfproces dat schuilging achter hun nieuwe bundels. De presentatie van de avond is in handen van Daan Doesborgh. Voorafgaand aan het programma kunt u deelnemen aan een rondleiding met uitleg over de werking van de molen en de geschiedenis van het molenpark.

Meer info >>>
Data & Tijden:  12 April  | 20:00 | 8,50 (gratis met de Literatuurhuispas)


Boekpresentatie ‘De exodus van Hendrik Peter Scholte’
Broese Boekverkopers

De exodus van Hendrik Peter Scholte vertelt het ongelooflijke verhaal van een predikant die, teleurgesteld in kerk, politiek en maatschappij, in april 1847 met ruim 700 volgelingen uit Utrecht vertrekt naar de Verenigde Staten en daar de stad Pella sticht. Deze historische roman is een verhaal over geloof en trots, over pijn en strijd van een man die meer dan eens radicaal breekt met het verleden en de schepen achter zich verbrandt om dichter bij zijn idealen te komen. De presentatie is gratis, aanmelden kan via klantenservice@broeseboekverkopers.nl

 

Meer info >>>
Data & Tijden: 5 april | 17:00 | Gratis