In Utrecht zijn er verschillende gebouwen die bijzonder zijn door de vorm of door het verhaal achter het gebouw. In de binnenstad zijn verschillende van deze gebouwen te vinden, maar ook daarbuiten is genoeg mooie architectuur te ontdekken. Daarom dit keer tips voor het bezoeken van de mooiste architectuur in Utrecht!


Park Huis te Voorn

Park voorn 1 | De Meern

Huis te Voorn ligt ten oosten van De Meern aan de noordkant van de Leidsche Rijn. Het bestaat uit een landhuis gelegen op een eilandje. Het middeleeuwse landhuis is gebouwd in de 14de  eeuw en waarschijnlijk zelfs eerder. Om het landhuis heen was vroeger een Middeleeuwse ridderhofstad.

Bezoek:

Het park is vrij te bezoeken en het landhuis is opengesteld tijdens De dag van het Kasteel.

Meer info >>


Rietveld Schröderhuis

Prins Hendriklaan 50 | Utrecht

Het Rietveld Schröderhuis is het architectonische hoogtepunt van de kunststroming De Stijl. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld in opdracht van weduwe Truus Schröder.

Bezoek:

In verband met de beperkte ruimte is vooraf boeken noodzakelijk. Koop uw tickets online. Boek hier uw bezoek. Tickets voor het Rietveld Schröderhuis geven op dezelfde dag ook toegang tot het Centraal Museum.

Meer info >>


Van Schijndelhuis

Pieterskerkhof 8 | Utrecht

1992, het jaar waarin de Utrechtse architect en productontwerper Mart van Schijndel (1943-1999) het door hem ontworpen huis liet bouwen op het Pieterskerkhof. In het Van Schijndelhuis, dat particulier bewoond wordt, is zo nu en dan een concert, lezing of film die te maken heeft met de disciplines waarin Van Schijndel werkzaam was als architect.

Bezoek:

Voor individueel bezoek is het huis op afspraak toegankelijk. Iedere eerste zondag van de maand is er een rondleiding op afspraak. Mail hiervoor naar info@vanschijndelhuis.nl.

Meer info >>


Academiegebouw Domplein

Domplein 29 | Utrecht

Het statige Academiegebouw is een van de blikvangers op het Domplein. Het is het hart van de Universiteit Utrecht, en de plek waar studenten afstuderen en promoveren. In de prachtige zalen vinden regelmatig uitreikingen, conferenties en culturele manifestaties plaats, maar je kan dit bijzondere gebouw ook bewonderen tijdens een rondleiding.

Openingstijden: ma t/m vr [08:00-22:00]

Meer info >>


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>