‘Uit zelfbehoud sta ik niet te lang stil bij de gevolgen’

Waar zijn de Utrechters uit de culturele scene mee bezig nu alle evenementen zijn afgelast? Deel 7: muzikant Arnold Lasseur van de Blue Grass Boogiemen.

Tekst: Rianne van der Molen

(c) Lucy Lasseur

‘Op de dag dat de regering aankondigde dat Nederland op slot ging, legden we in de studio de laatste hand aan een album. Striptekenaar Erik Kriek had ons gevraagd om een soundtrack te maken bij zijn nieuwe boek: een verzameling getekende portretten van zijn favoriete country-, bluegrass- en folkartiesten. Van een aantal van die muzikanten, zoals Bill Monroe en The Louvin Brothers, hebben wij een nummer gecoverd.

Dat we het net af hadden was een fijne timing, want daarna kon niets meer. Met de Bluegrass Boogiemen stonden er 110 optredens gepland voor het komende jaar, maar tot september is alles weg. Wel hadden we het geluk dat veel concerten verplaatst konden worden naar andere data. Maar het blijft een ontzettend spannende tijd voor iedere muzikant. Uit zelfbehoud wil ik daar alleen niet te lang bij stilstaan.

‘Er stonden 110 optredens gepland voor het komende jaar’

Ik mis de optredens en het samen spelen, maar gevoelsmatig is mijn leven nu niet heel anders dan voorheen. Ook voor de lockdown zat ik meestal in mijn eentje met een instrument op schoot. Ik heb gewoon wat meer tijd om te repeteren op mandoline, gitaar en viool en om liedjes te schrijven. Het enige verschil is dat mijn vrouw en 18-jarige dochter nu thuis zijn, maar die zijn een beetje muziek op de achtergrond wel gewend.

Tussen het oefenen door probeer ik te bedenken of spelen met de Blue Grass Boogiemen mogelijk is in een anderhalvemeter-samenleving. Normaal gesproken staan we heel dicht op elkaar, maar we kunnen vast iets bedenken waardoor het toch kan. Ik ben blij dat ik mijn positieve instelling zelfs in deze crisis blijf houden.’


>>> Bekijk alle artikelen binnen de categorie ‘Wat doe jij nou?’