Festivals
Juli & Augustus 2025

Moshpit etiquette

Beleefd beuken

Waarom rammen mensen vrijwillig op elkaar in tijdens concerten? Wat er op het eerste gezicht uitziet als gewelddadig, blijkt een verrassend solidaire plek te zijn. Een introductie op de moshpit-etiquette: de do’s, don’ts en danspasjes.

Je staat klaar met een biertje in de hand, de lichten dimmen, de achtergrondmuziek gaat uit en de artiesten komen op. De eerste live-akkoorden klinken en plots krijg je een duw. Je bier ligt op de grond en in het midden van de zaal ontstaat een kolkende massa. Van hardcorepunk tot hiphop en dance-events: moshpits zijn tijdens steeds meer concerten te vinden.

Het fenomeen, ook wel ‘slamdancing’ genoemd, ontstond in de jaren 60 in de omgeving van Los Angeles, waar surfpunkers stoom afbliezen in de pit. De naam ‘moshen’ komt voort uit een misverstand. De zanger van de Amerikaanse band Bad Brains riep ‘mash it, mash it’ tijdens een concert, wat zoiets betekent als ‘pletten’ of ‘tot moes maken.’ Maar door het Jamaicaanse accent van de zanger klonk het als ‘mosh it’, waarna de term bleef plakken.

foto: Evgeniy Smersh/Unsplash

Eerbetoon

Wat maakt een moshpit leuk? Christoffer van Teijlingen, gitarist van de Utrechtse rockband John Coffey, begrijpt als geen ander de aantrekkingskracht. De band staat bekend om z’n moshpits. Volgens Christoffer geeft moshen energie: ‘Je beukt op elkaar in, maar wel altijd met een lach.’ Hiphopartiest Simon van Klooster, artiestennaam Sippy Cup, herkent dat. ‘In een moshpit kun je even alle emoties eruit gooien: vreugde, woede, frustraties,verdriet. En tegelijkertijd voel je ook verbroedering.’

Voor artiesten is het fenomeen iets weergaloos. ‘We zien het als een eerbetoon,’ zegt Simon. ‘Een moshpit krijgen is iets heel bijzonders.’ Christoffer: ‘Als je mensen ziet stagediven en crowdsurfen op je muziek – dat geeft zo’n ontzettende kick.’

Violent dancing

Het grootste misverstand aan moshpits is ze per definitie agressief zijn. Dat verschilt namelijk per genre. Zo zijn hardcore en deathcore moshpits wel berucht om hun hardheid, maar de moshpits bij poppunkconcerten absoluut niet. Christoffer herinnert zich shows van bands waar ‘violent dancing’ actief werd gepromoot. Dat is een vorm waarbij zwaaiende armen en high kicks niet worden geschuwd en waar ‘Enter at your own risk’ geldt. ‘Dit zijn bands waar het publiek specifiek voor deze sfeer naartoe komt,’ vertelt hij. ‘Het gaat om een kleine scene.’ Er zijn ook shows waar veel ruimte is voor mensen om hun eigen moves te doen, zoals de Gorilla Swing of Windmills (zie abc’tje in het kader, onderaan dit artikel).

Maar, zegt Christoffer, zo zijn de moshpits van John Coffey absoluut niet. Bij deze band vind je de klassieke ‘push pits’, waarin vooral veel geduwd en getrokken wordt. Daarbij maakt John Coffey graag ruimte voor wat extra spektakel. Zo ging Christoffer eens tijdens een show met zijn gitaar midden in de pit staan, en kunnen fans tijdens het festival van de band, Coffeyfest, vanaf een skateramp de moshpit in skaten.

Ook in de hiphopscene zijn de moshpits vrij vriendelijk, aldus Simon. ‘Hiphop heeft veel bounce-elementen in de muziek: je eerste reactie is om te gaan springen. Veel mensen klonteren dan samen en zo ontstaat er een “bounce pit” waarin iedereen tegelijk stuitert.’ Ongeacht het genre is de belangrijkste regel: wanneer iemand valt, stopt de rest met moshen en help je elkaar omhoog.

foto: Evgeniy Smersh/Unsplash

Bevrijding

De moshpit is een plek waar solidariteit en wederzijds respect hoog in het vaandel staan. Zo is het not done om mensen tegen hun wil de pit in te sleuren. Ook worden crowdkillers (zie abc) beschimpt als de losers van de pit. Christoffer: ‘Als iemand met zijn ellenbogen loopt te zwaaien, kun je die aanspreken op zijn gedrag.’

‘Let een beetje op elkaar,’ roepen de muzikanten vaak tijdens shows

John Coffey doet dat als band ook. ‘Let een beetje op elkaar,’ roepen de muzikanten vaak tijdens shows. Door voor elkaar te zorgen, blijft de moshpit voor iedereen leuk. En wie twijfelt of-ie erin zal duiken, kan eerst rustig meedoen vanaf de zijkant. ‘We proberen een goed instapmodel te zijn,’ legt Christoffer uit.

Ook vrouwen die mee willen moshen zijn van harte welkom, vervolgt hij. ‘Sommige bands organiseren een speciale pit voor alleen vrouwen. Wij hebben de luxepositie dat veel vrouwen uit zichzelf al de pit in duiken. Het belangrijkste is dat mensen zich een beetje bewust zijn van hun eigen lengte en kracht, en op elkaar blijven letten.’

Zo wordt de moshpit een bevrijdende ervaring. Beuken, vallen, opstaan en altijd met een glimlach. Christoffer: ‘En elkaar daarna een knuffel geven.’


Zelf zin om de moshpit in te duiken? Deze maand keert Loose Ends terug naar Utrecht: een festival vol bands die weten hoe je herrie moet maken. Met in de line-up o.a. Crows, The Bug Club, TVOD, Humour, Upchuck, DAUFØDT, Bowl en Femme Fugazi.

23 augustus 2025, Beton-T

tivolivredenburg.nl


Een moshpit-abc

Backflip/Flip Pit: Flips in of rond de pit, vaak voor de show.
Crowdkilling: Doelgericht trappen of slaan naar mensen buiten de pit. Dit gedrag wordt vaak ter plekke bekritiseerd.
Crowdsurfing: Jezelf over het publiek laten dragen
Circle Pit: Een groep rent in een cirkel, vaak tijdens snelle stukken of build-ups in een nummer.
Floorpunch: Lage stootbeweging richting de vloer, vaak met brede passen.
Gorilla Arm Swing: Grote zwaaiende armbewegingen, alsof je als eengorilla ramt.
Haymaker Swing: Grote, overdreven boksslagen in de lucht.
Headbang Pit: Cirkel of groep die alleen headbangt in plaats van duwen of dansen.
No Pick Up, No Pit: Hardcore mantra. zonder respect geen pit. Gebruikt tegen crowdkilling.
Open Up the Pit: De aankondiging of het seintje om ruimte te maken voor chaos of Wall of Death.
Picking Up Coins: Dansbeweging waarbij iemand voorovergebogen staat en stootbewegingen naar de grond maakt, alsof hij/zij muntjes van de grond raapt.
Pit Ninja: Iemand die overdreven martial arts-achtige bewegingen doet in de pit.
Pit Respect: De belangrijkste regel: als iemand valt, help je diegene meteen omhoog.
Pogo: Recht op en neer springen op de beat. Oorspronkelijk uit de punkscene.
Push Pit: De klassieke pit waarin mensen duwen en trekken. Meestal vrij vriendelijk.
Spin Kick: Een draaiende trap in de lucht. Wordt gebruikt in intensere hardcore pits.
Stage Dive: Iemand springt van het podium het publiek in, daarna vaak een crowdsurf.
Two-Step: Dansmove waarbij je op de maat je voeten naar voren schopt, vaak in combinatie met armbewegingen.
Wall of Death: Twee groepen staan tegenover elkaar en rennen op een teken op elkaar in.
Windmilling: Armen zwaaien in grote, voorwaartse cirkels.
Evenement

Loose Ends Festival

Beton-T

Een muziekfestival met garage, punk, post-punk en wave.

Datum za 23 aug
Tijd 13:30
Bekijk evenement
Mis niks!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 👇

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief