Theater
Advertorial

QUAKE: wat ons beweegt

Een muzikale dans- en theatervoorstelling van Casper Vandeputte

Quake is een productie van bekroond regisseur en schrijver Casper Vandeputte en choreografen Melvin Fraenk en Cagdas Gülum bij Theater Utrecht, in samenwerking met DOX. Een energieke, ontwapenende en muzikale theater- en dansvoorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft. In Quake doen acht professionele en selfmade talenten dansend en pratend vol zelfbewustzijn hun verhaal.

 Ook de kijker wordt aangespoord om (opnieuw) hun eigen levensverhaal onder ogen te zien. Zodat we niet vergeten dat we geschiedenis zijn. De voorstelling gaat op 17 januari in première in de Stadsschouwburg Utrecht en is tot en met februari te zien door het land.

foto: Benning & Gladkova

Quake is een persoonlijke voorstelling voor Casper Vandeputte. Een schok uit het verleden die generaties lang een fundamentele impact bleef hebben, kon niet zijn unieke ervaring zijn. Zo ontstond Quake: uit de behoefte om te onderzoeken hoe soortgelijke verhalen bestaan in de samenleving. Casper Vandeputte: “Er lijkt een maatschappelijke tendens te zijn waarin steeds meer mensen zich verdiepen in waar ze vandaan komen. We willen weten waar we van gemaakt zijn en wat ons heeft gevormd. Die kennis is verrijkend maar roept ook vragen op. Zijn we niets meer dan deeltjes die bevingen doorgeven? Of kunnen we de schokgolven uit het verleden breken? Kunnen we loskomen van wat er voor ons is gebeurd?”

Quake is gemaakt door een groep hartstochtelijk eerlijke performers die hun persoonlijke ‘quakes’ op verschillende plekken in de tijd en op de aarde hebben liggen. Net als een aardbeving duizenden kilometers verderop hier een vloedgolf kan veroorzaken, zijn wij producten van onze geschiedenis. “Al die verhalen, al die seismische schokken die ons hebben gemaakt tot wie we zijn, hebben we samen tot een voorstelling gebracht die gaat over hoe cultuur ontstaat. Hoe leed doorwerkt in het nu, maar ook tot iets hoe wij als samenleving zijn geworden, tot wie we zijn en hoe we daar ook weer een nieuw iets tegenover zouden kunnen zetten.”

Over Casper Vandeputte

In zijn voorstellingen zoekt schrijver en regisseur Casper Vandeputte naar de perfecte balans tussen vurige emotie, humor en ontroering. Hij boekte succes met zijn voorstelling Immens (2019) die als een van de beste voorstellingen van het seizoen werd opgenomen in de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2020. Ook werd de Theaterschrijfprijs 2020 toegekend aan Vandeputte en zijn collega Vincent van der Valk voor de tekst van Immens. Zijn meest recente voorstelling What is Love, een voorstelling in Theater Utrecht in samenwerking met DOX, ging in maart 2022 in première. Ook voor Quake schrijft Vandeputte zelf de tekst, waarbij hij put uit zijn eigen ervaringen en de persoonlijke verhalen van de mensen om hem heen.

Over Theater Utrecht en DOX

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en brengt geëngageerd, hoogwaardig en cutting edge theater voor een zo breed mogelijk publiek. Het theatergezelschap werkt nauw samen met DOX, broedplaats en gezelschap ineen: makersplatform voor theater, urban arts, jongeren en alle (sub)culturen van nu.  Zie www.theaterutrecht.nl en www.wijzijndox.nl.

Credits

Tekst & regie: Casper Vandeputte
Choreografie: Melvin Fraenk en Çağdas Gülum (Artbeat)
Spel: Ali Zanad, Çigdem Polat, Gary Gravenbeek, Giovanni Pisas, Jatou Sumbunu, Juan Zyad, Marieke Giebels, Noah van der Burgt.
Muziek: Tom van Wee (Artbeat)
Dramaturgie: Joris van der Meer
Decorontwerp: Marc Warning
Lichtontwerp: Casper Leemhuis
Kostuumontwerp: Daphne de Winkel
Geluidsontwerp: Sander van der Werff
Coproductie: Theater Utrecht en DOX

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief