Heb jij de ‘5x buitenkunst’ tips al gelezen in de Uitagenda van juli/augustus? Er valt genoeg kunst te beleven in de openbare ruimte, zonder meteen een toegangskaartje te hoeven kopen. Natuurlijk zijn er veel meer dan vijf werken te noemen. Wij zijn erg benieuwd naar jouw favoriet! Die delen we deze zomer op Facebook en Instagram. Deze week: Barricade door Fernando Sánchez Castillo.

What happened here?! Dat denk je al snel bij het zien van deze bronzen wrakstukken van twee auto’s, een scooter, autobanden en takken. Ze liggen als een versperring midden op de doorgaande weg door het Máximapark. Het werk Barricade, dat de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo in 2009 speciaal voor het park ontwierp, nodigt je uit om even stil te staan tijdens het wandelen of fietsen.

De titel maakt duidelijk waar het werk over gaat. Het is barricade, vormgegeven naar de echte barricades van de studentenopstanden uit 1968 in Parijs en Turijn. Het dictatoriale verleden van Spanje onder Franco is van grote invloed op Sánchez Castillo’s werk, waarin thema’s als onderdrukking, revolutie en bevrijding regelmatig terugkeren. In zijn werk rekent hij af met de erfenis van tirannen en dictaturen vanuit de hele wereld. Zijn beelden staan ook voor een zoektocht naar vrijheid.

Tank Man – klik voor groter formaat

Zo stond in Hoog Catherijne tijdens de kunstmanifestatie Call of the Mall zijn bekende beeld Tank Man: een meer dan levensgroot beeld van de anonieme Chinese activist die een rij tanks tot stilstand bracht tijdens de studentenprotesten. Een symbool voor de eenling die opstaat tegen een grotere macht. Het was dé publieksfavoriet van deze tentoonstelling. In Utrecht vind je sinds kort nog een beeld van hem.

Citizen Perspective – klik voor groter formaat

Op de Croeselaan staat/ligt Citizen Perspective, als onderdeel van het nieuwe beeldenpark. Dit beeld bestaat uit bronzen, kapot gevallen fragmenten van het ruiterstandbeeld van Philips IV, dat staat voor het koninklijk Paleis van Madrid en de macht van de monarchie symboliseerde.

De Barricade in het Máximapark is een indrukwekkend werk: in zijn thematiek maar ook in de uitvoering. De Citroën 2CV, Fiat 500, Vespa scooter, autobanden, vlaggen, stenen en stukken hout – alles is in brons gegoten. Door een speciale bewerking van het brons lijken de objecten levensecht. Het kunstwerk kan worden opgevat als een ‘monument voor de democratie’. Een ode aan degenen die, waar ook ter wereld, in opstand kwamen tegen onrecht en onderdrukking. https://www.kunstinopenbareruimte-utrecht.nl/kunstwerken/barricade

Jouw favoriet

Deze zomer delen we graag jouw tips om de kunst in Utrecht te ontdekken. Heb jij ook een favoriet kunstwerk in de stad? Een beeld dat je raakt, een kunstwerk dat iedereen móet zien. Of heb je een leuke anekdote over dit werk, die je graag deelt?

Stuur het naar kunstinopenbareruimte@utrecht.nl. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen. Wat we graag willen weten:

  • Wat is jouw favoriete kunstwerk en waar staat het (met vermelding van straatnaam)
  • Wat betekent dit kunstwerk voor jou en waarom?

Neem ook een kijkje op kunstinopenbareruimte-utrecht.nl of op de Instagrampagina.


Bekijk alle artikelen in de categorie “Buitenkunst” >>