Het Bevrijdingsfestival Utrecht (BFU) vertelt de komende periode de verhalen van Utrechters die op hun eigen manier de vrijheid bevechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook nu. Want vrijheid is niet altijd vanzelfsprekend. Daar moeten we over in gesprek blijven.

foto: Marcel Krijgsman

5 ambassadeurs, 5 Utrechtse oorlogshelden, 5 mei

In aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei verbindt het festival 5 ambassadeurs aan 5 mensen die tijdens de oorlog van betekenis zijn geweest voor de samenleving in de provincie Utrecht. Vijf mensen die toen al opkwamen voor vrijheden en idealen en vijf Utrechters die vandaag de dag opkomen vergelijkbare idealen. Op het gebied van LHBTIQ+, feminisme, protest, zorg en studentenbetrokkenheid.

Truus van Lier, Kardinaal Johannes de Jong, Loes van Overeem, Karel Pekelharing en het Utrechts Kindercomité. Vijf inwoners uit de provincie Utrecht die tijdens de Tweede Wereldoorlog kleine acties voerden voor de vrijheid. Acties die uiteindelijk leidden tot een grote beweging. Want wat er 75 jaar geleden gebeurde, is nog steeds belangrijk in onze huidige samenleving.

Programma Bevrijdingsfestival

Het liefst hadden we het Bevrijdingsfestival traditiegetrouw groots gevierd op 5 mei in Park Transwijk. Maar corona of niet: vrijheid zullen we vieren. Verwacht voor nu een Bevrijdingsfestival op meerdere plekken in de stad Utrecht, stadswandelingen of online events.

Meer info: bevrijdingsfestivalutrecht.nl


<< naar nieuwsoverzicht