‘Corona is geen lekker Spaans woord meer waar je je tapas bij eet’

De Utrechtse schrijfster Anne Eekhout schrijft speciaal voor de Thuisagenda mini-columns over leven in coronatijd.

Een aantal maanden geleden was Corona een biertje. Nu is Corona nog steeds een biertje. Maar er zijn heel veel mensen die dat toch niet helemaal geloven. En daarom gaat het slecht met Corona. De fabriek in Mexico heeft zijn deuren tijdelijk moeten sluiten. Ik snap het wel. Corona is geen lekker Spaans woord meer waar je je tapas bij eet. Niks zon, vrienden en festivals. Corona is nu beeldschermbellen, beademingsapparaat, je doodzieke oma. Allemaal redenen om het op een zuipen te zetten, maar daarvoor kies je bij voorkeur een drankje dat je niet aan je ellende doet denken. Dus nu haten we Corona omdat we corona haten. What’s in a name?

‘Ontsnappen aan de ellende kan gelukkig nog met heel veel ander bier’

Het is naar voor de medewerkers van Corona en vervelend voor de bezielde Coronadrinker, maar ontsnappen kan gelukkig nog met heel veel ander bier. Mijn supermarkt heeft drieënzeventig (echt? Ja echt.) soorten bier te koop. Dus de bitterzoete zoektocht naar een nieuwe favoriet kon aanvangen. Bij mijn derde door plaatselijke hipsters gebrouwen IPA kwam het in me op dat we eigenlijk enorme geluksvogels zijn. Associatie kan alles in een oogwenk verpesten. Had het coronavirus geen coronavirus geheten, maar het praxisvirus, dan hadden we nu niet collectief de afhangende gordijnrails en de defecte deurbel vervangen. Had het de naam zoomvirus gedragen, dan zouden we nu niet meer weten hoe andere mensen eruitzien. Of, god verhoede: had het het biervirus geheten. Het bierus, zou het in de volksmond worden genoemd. En dan was er geen ontsnappen meer aan.


De Utrechtse Anne Eekhout bracht in 2014 haar boek Dogma uit, dat genomineerd werd voor de Bronzen Uil voor de beste Nederlandstalige debuutroman en op de longlist kwam van de AKO-Literatuurprijs. Haar tweede roman Op een nacht (2016) leverde haar een nominatie voor de BNG Bank op. Vorig jaar 2019 verscheen haar derde boek: Nicolas en de verdwijning van de wereld.

www.anne-eekhout.nl


Bekijk alle columns van Anne Eekhout >>>