In Utrecht zijn er een aantal bijzondere bouwwerken die anders zijn van vorm of gewoon heel erg opvallen tussen de andere huizen. Daarom heeft Uitagenda een aantal van deze bijzondere gebouwen op een rijtje gezet. Leuk om te bewonderen met familie of vrienden!


Pyramide van Austerlitz

Zeisterweg 98 | Woudenberg

De Pyramide van Austerlitz is een overblijfsel uit de periode dat Nederland werd overheerst door de Fransen. De “Pyramide van Austerlitz” is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte.

Bezoek:

Een dagje naar ‘de pyramide’ is een feest voor het hele gezin. Het hoogtepunt is natuurlijk de pyramide. Maar ook de kinderen zullen zich uitstekend vermaken in de uitgebreide speeltuin en het lunapark, compleet met botsauto’s, draaimolens, een treintje en meer.

Meer info >>


Huisje van Sluijmer

Departement Rechtsgeleerdheid (REBO) |  Utrecht

Jurjen-Drenth

Het Huisje van Sluijmer is de naam van het bijzondere pand op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift. De hypermoderne constructie van glas en staal staat in schril contrast met de omliggende oude panden. Het Huisje van Sluijmer is een zevenlaagse woning met een totaal woonoppervlakte van 117 vierkante meter. Je vindt er twee oude werfkelders (o.a. met de woonkamer), een gastverblijf en een dakterras.   Een groot deel van de meubilering is zo ontworpen om de geringe ruimte in de woning zo optimaal mogelijk te benutten.

Bezoek:

Het adres van de woning is Drift 0.  Het is niet te bezichtigen. Als je een rondleiding volgt van Gilde Utrecht loop je er langs en hoor je meer over het bijzondere gebouw.

Meer info >>


De Inktpot

Moreelsepark | Utrecht

De Inktpot is de naam van het iconische hoofdkantoor van ProRail. Het is het grootste bakstenen gebouw van Nederland, en heeft inderdaad de vorm van een enorme inktpot. Het bouwwerk is gefundeerd op rails, opgebouwd uit 22 miljoen bakstenen en er is 4000 m³ eikenhout in verwerkt.

Bezoek:

Het is helaas niet mogelijk om de Inktpot van binnen te bekijken omdat het in gebruik is als hoofdkantoor van ProRail. Af en toe is het pand wel opengesteld tijdens de Nationale Monumentendag.

Meer info >>


Gevangenis Wolvenplein (De Vrije Wolf)

Wolvenplein 27 | Utrecht

De oudste cellulaire gevangenis van Nederland staat sinds 1856 op het bolwerk Wolvenburg. Van 1856 tot 2014 heeft Justitie het pand in gebruik gehad. Van Strafgevangenis tot Huis van Bewaring en Inrichting voor Veelplegers heeft de stadsgevangenis van Utrecht dienst gedaan. Eenzame (cellulaire) opsluiting veranderde tot een regiem met werkzalen en huiskamers. Met oude bouwdelen uit de 19e eeuw tot en met de laatste moderniseringen bleef het als Penitentiaire Inrichting voldoen.

Bezoek:

Gidsen geven uitleg over het functioneren als gevangenis, het justitiële systeem en leiden rond door de verschillende ruimten.

Meer info >>


Sint Willibrord kerk

Minrebroederstraat 21 | Utrecht

De Sint Willibrordkerk ligt in het Stadhuiskwartier en is één van de  mooiste neogotische kerken van Nederland. De rijk versierde kerk is vanaf 1875 gebouwd en aan het eind van de 19e eeuw was het interieur – gemaakt naar Middeleeuws voorbeeld – voltooid. De kerk is een bezoek meer dan waard. Het biedt een unieke kans om de sfeer te proeven van een middeleeuwse kerk van vóór de beeldenstorm.

Bezoek:

In de kerk worden regelmatig concerten gegeven. De Sint Willibrordkerk is uitermate geschikt voor koorzang. Professionele en semiprofessionele muzikanten krijgen hier de kans om op te treden in een heel bijzondere ‘concertzaal’.

Meer info >>

 


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>