Dwars door het huidige Nederland, langs de Rijn, liep tweeduizend jaar geleden de noordelijke grens (Limes) van het immense Romeinse Rijk. Om de Limes te bewaken, bouwden Romeinen hier wachttorens en legerkampen. De Rijn liep via Utrecht en Alphen aan den Rijn. Door opgravinen in de omgeving van Utrecht zijn daar nu ruines en andere overblijfselen te bezichtigen van de Romeinse Limes. Hieronder een aantal tips die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken!


Castellum Fectio

Marsdijk 4 | Bunnik

Oud gebouw

Castellum Fectio (bij Vechten) werd gesticht tijdens de heerschappij van keizer Tiberius. Daarna bleef het in gebruik tot het einde van de derde eeuw n.Chr. De contouren van het oude castellum zijn nog steeds te zien in het landschap. Er is daarnaast in een van de vele gebouwen van het fortcomplex een Romeinententoonstelling te bezoeken.

Bezoek:

De Romeinententoonstelling geeft een uitstekend beeld over het leven in het castellum en met name de diversiteit van de bevolking. Als voorbeeld kan je de tentoonstelling met een wandeling over de reconstructie van Castellum Fectio combineren. Daarnaast is op de locatie van het castellum de contouren te zien van de muren maar ook van de barakken, de poorten, kantoren, het heiligdom en het hoofdgebouw. Zo krijg je een prachtig beeld van zowel de omvang als de indeling van een Romeins castellum. De reconstructie van de Romeinse wachttoren in de nabijheid van het castellum geeft een extra Romeinse dimensie.

Meer info >>


Castellum Hoge Woerd

Hoge Woerdplein 1 | Utrecht

Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu een moderne interpretatie van het fort met wallen van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Achter de hoge muren bevinden zich een archeologisch museum, een theater, stallen, een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie, en een café-restaurant.

Bezoek:

Er is besloten om de verzamelde schatten en kennis bijeen te brengen en te presenteren in een cultuurpark dat diverse functies verenigt. Dit valt namelijk samen met de stadsboerderij, een theater met wijkgerichte programmering, een café-restaurant, een educatieve voorziening voor de onderwijsregio rond Utrecht en natuurlijk een museale trekker. Natuurlijk is het hoogtepunt dé voor Noordwest-Europa unieke scheepsvondst van De Meern 1.

Meer info >>


DOMunder

Domplein 4 | Utrecht

DOMunder is dé nieuwe historische attractie in Utrecht voor jong en oud. Je kan je namelijk onderdompelen in de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein, Utrecht en Nederland. Pak de zaklamp en ga op een ondergrondse ontdekkingstocht vol spannende verhalen en archeologische schatten. Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht, evenals de roemrijke middeleeuwen. Beleef daarnaast de verwoestende storm zelf mee! De storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en het Domplein ontstond.

Bezoek:

DOMunder is dagelijks geopend, met uitzondering van de maandag. Daarnaast worden er soms in de avond ontdekkingstochten of archeologierondleidingen georganiseerd.

Meer info >> 


Romeinse Limes: Fietsroute Utrecht – Houten

Domplein | Utrecht

Langs de Limes op de fiets! Deze fietsroute leidt je namelijk langs de Limes met mooie natuur en historische overblijfselen die natuurlijk te bezoeken zijn. De fietsroute start bij de Dom in Utrecht, daarna langs fort Vechten en dan door naar Houten, of kies ervoor om direct door naar Wijk bij Duurstede te gaan. Kortom, Een fietstocht van 12 kilometer langs forten en langs de route van de Romeinen.

 

Meer info >>


Het Centraal museum

Agnietenstraat 1 | Utrecht

Alles komt in de opstelling De wereld van Utrecht samen: moderne kunst, stadsgeschiedenis, mode en kostuums, oude kunst en toegepaste kunst. De opstelling is in zestien thema’s onderverdeeld. Er is werk te zien van onder anderen Gerrit Rietveld, Joop Moesman, Abraham Bloemaert, Gerard van Honthorst, Jan van Scorel, Joachim Wtewael, Charley Toorop, Marlene Dumas, Pyke Koch, Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Bas Kosters. Ook zijn er maquettes te zien van de Domtoren en het Rietveld Schroderhuis, en is het populaire poppenhuis te bewonderen.

Bezoek:

het Centraal Museum gaat nog veel verder terug in de tijd: ook veel archeologische resten uit de Romeinse tijd die zijn gevonden in en rondom Utrecht, Vechten en De Meern zijn in dit museum terug te vinden. Ze maken deel uit van de permanente collectie en zijn dus voor iedereen te bezichtigen.

Meer info >> 


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>