In Utrecht zijn er verschillende bossen of landgoederen benoemd tot groen erfgoed. Dit keer heeft Uitagenda de mooiste Groene plekken op een rijtje gezet. Leuk om te bezoeken samen met familie of vrienden!


Het Amerongse bos

Berweg 10 | Amerongen

Het Amerongse bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg. Dat is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het bos is ontstaan doordat vroegere kasteelheren wilde jagen.

Bezoek:

In het Amerongse bos zijn er verschillende wandelingen uitgezet. Waaronder ook een kinderroute. Daarnaast zijn er verschillende excursies mogelijk in het bos. Het informatiecentrum is gevestigd in een monumentale tabaksschuur. Vlakbij ligt in Amerongen het kasteel en het tabaksteeltmuseum op loopafstand van de tabaksschuur.

Meer info >>


Oud Amelisweerd

Bunnik | Utrecht

Het landgoed Amelisweerd ligt dichtbij Utrecht. De landgoederen Oud en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen zijn onderdeel van een historisch natuurgebied. Het gebied is rijk aan bijzondere planten en dieren. De fraaie landgoederen en hun landhuizen zijn het best bezochte groengebied van Utrecht.

Bezoek:

Bij Amelisweerd zijn er verschillende mogelijkheden om het gebied te ontdekken. Er worden rondleidingen met de boswachter van Staatsbosbeheer georganiseerd. De boswachter neemt je mee naar Fort Rhijnauwen en de omgeving bij het fort. Daarnaast zijn er kruidenworkshops die bij Alameterra worden gegeven. Ook is er een tuinderij met winkeltje dat een groot aanbod heeft aan groente, kruiden, fruit en bloemen. Er is zelfs nog de kans om op de bijgelegen bloemwerkplaats boekketen en andere workshops te reserveren.

Als je meer iets actiefs zoekt kun je een bootje huren bij De Rijnstroom. Er is ook de mogelijkheid om een kano te huren!

Meer info >>


Beerschoten

De Holte Bilt 6 | De Bilt

Wandelen door het afwisselende parklandschap van Beerschoten is zeer aan te raden. Het is een heel oud natuurgebied dat bekend staat om de vele vogelsoorten en de eeuwenoude bomen. Diverse delen van het landgoed zijn een rijksmonument waaronder het landhuis, hoofdgebouw, tuinmanswoning, de ijskelder, brug en het parkaanleg.

Bezoek:

Bij het landhuis is er in het park een beeldenpark die vrij toegankelijk is voor publiek. Daarnaast zijn er vanuit het huis verschillende wandelingen uitgezet. Daarnaast worden er dichtbij het landhuis soms concerten gegeven. Er zijn ook themawandelingen die als je hier klikt kunnen worden bekeken.

Meer info >>


Het Zeisterbos

Zeist | Utrecht

Een deel van het Zeisterbos stond al in 1835 bekend als Klein Zwitserland. Het Zeisterbos vormt samen met de naastgelegen natuurgebieden Kozakkenput, Krakeling en Witte Hull een onmisbare rol in het natuurnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug.

Bezoek:

Er zijn verschillende wandelingen uitgezet die zeer populair zijn in het Zeisterbos. Voor groepen zijn er verschillende arrangementen mogelijk. Bijvoorbeeld een speurtocht door het bos: een kompastocht, kabouterpad etc.

Meer info >>


Landgoed Oostbroek

Bisschopsweg | De Bilt

Het landgoed staat bekend om zijn graslanden tussen oud loofbos, moerassen en een kloostertuin. Het gebied is een belangrijke schakel voor de natuur in het Kromme Rijngebied en de Utrechtse Heuvelrug. De kloostertuin staat er als sinds eeuwen op dezelfde plek.

Bezoek:

Bij landgoed Oostbroek zijn er verschillende wandelroutes uitgezet, waaronder een kinderroute genaamd ‘Heksenpad’. Daarnaast is er de kans om met de boswachter een excursie door het natuurgebied te maken. Verder is er een winkeltje aanwezig waar meer informatie te vinden is over de natuur het erfgoed zelf én streekproducten die gekocht kunnen worden.

Meer info >>


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>