In Utrecht zijn er veel plekken en gebouwen die op de lijst staan van het ‘Industriel Erfgoed’. Om deze plekken en gebouwen onder de aandacht te brengen heeft Uitagenda deze keer de leukste industriele plekken voor je uitgezocht! Lees snel verder om erachter te komen wat leuk is om te bezoeken. 


Ensemble Merwedekanaal in Utrecht

Leidseweg 90 | Utrecht

Het Merwedekanaal is een kanaalinfrastructuur uit het einde van de 19e eeuw. Ook is het een restant van een belangrijke invoerroute. Er is een groot deel van het kanaal ten noorden van Utrecht over gegaan in het Amsterdam-Rijnkanaal. Maar in Utrecht zijn er nog steeds oorspronkelijke details aanwezig. Bijvoorbeeld het sluizencomplex. Daarnaast is de brug bij De Munt uniek, op deze plaats wordt namelijk de Leidsche Rijn gekruist.

Bezoek:

Er worden rondleidingen georganiseerd door het merwedekanaal en de muntsluis. De wandeling gaat langs de wijken Lombok en Oog in Al. De rondleidingen kunnen hier worden gevonden. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om zelf op pad te gaan.

Meer info >>


Vliegbasis Soesterberg

Nieuwe Dolderseweg | Soesterberg

Vliegbasis Soesterberg was de pionier voor de luchtvaart. Soesterberg is nu een centraal punt in de verbindingen van natuur op de Utrechtse Heuvelrug. Op de voormalige vliegbasis zijn nog enkele vooroorlogse objecten te vinden. Waaronder het oudste luchtvaartgebouwtje van Nederland (1910) en een hangar uit 1928.

Bezoek: 

Aan de Nieuwe Dolderseweg zijn nu de oudste luchtvaartgebouwen te vinden. Deze plekken kunnen vrij worden bezocht. Daarnaast zijn er wandelingen uitgezet die over het terrein lopen.

Meer info >> 


Industrie lint Vaartsche Rijn Utrecht

Heuveloord | Utrecht

In Nederland ontstonden vooral aan de waterwegen kantoorpanden en fabrieken. Dit werdt gebruikt voor de aan- en afvoer van goederen en bezoekers. Aan de oudste waterwegen zijn ook de oudste bedrijven te vinden. In Utrecht is dat bijvoorbeeld bij de Vaartsche Rijn. Deze rivier staat bekend om de vestigingen van tegelfabrieken en andere bouwmaterialen.

Bezoek:

Het is mogelijk om zelf door het gebied te wandelen. Daarnaast is er in de watertoren een restaurant waar wat gegeten en gedrinken kan worden.

Meer info >>


De Fabrique

Westkanaaldijk 7 | Utrecht

Het begon met de aanleg van het Merwedekanaal rond het jaar 1890. Ulbe Twijnstra begon hierbij aan zijn tweede vestiging. Dit was gelegen in toenmalig Maarssen, in het jaar 1921. De fabriek is na diverse uitbreidingen in het jaar 1996 gestopt. De veevoederfabriek  is nu de Fabrique. Hier worden nu evenementen georganiseerd.

Bezoek:

Er worden verschillende evenementen georganiseerd in De Fabrique. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om als ondernemer congressen te organiseren. Andere opties zijn beurzen, bedrijfsfeesten en diners. Ook zijn er festivals die voor een bedrijf georganiseerd kunnen worden. Hierbij kan worden gedacht aan een hackathon, chaos evenement of een corporate festival.

Meer info >>


Spoorlijn Amersfoort-Kesteren en traject Leusden-Woudenberg

Amersfoort | Utrecht

De spoorlijn Amersfoort-Kesteren is alleen tussen Amersfoort en Leusden en Veenendaal-Rhenen nog in gebruik. Er zijn nog verschillende woningen te zien die vroeger diende als baanwachterswoning. Het laatste deel van het traject tussen Veenendaal en Rhenen is weer in gebruik genomen.

Bezoek:

Er zijn verschillende wandelingen die langs de voormalige spoorlijn komen. Ook loop je tijdens de wandeling langs de voormalige baanwachterswoningen.

Meer info >> 


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>