In de provincie Utrecht zijn de meest prachtige kastelen te vinden. Uitagenda heeft er vijf uitgekozen die je niet mag missen!


Kasteel Amerongen

Drostestraat 20 | Amerongen

In de uiterwaarden van de Nederrijn, aan de rand van Utrecht, ligt Kasteel Amerongen. Het kasteel was eeuwenlang het toneel van adellijke levens, maar tegenwoordig is het prachtig gerestaureerde kasteel een museum. Kasteel Amerongen kent ook een bijbehorende kasteeltuin. De tuin vertelt vier eeuwen aan geschiedenis, en de invloeden uit de Middeleeuwen, renaissance en barok, en de Engelse landschapsstijl zijn tot de dag van vandaag te herkennen.

Bezoek:

Het is mogelijk om een aparte rondleiding door de tuin te krijgen. De rondleiding start met een lezing, en onder begeleiding van een gids leer je alles over de tuin en haar historie.

Meer info >>


Slot Zeist

Zinzendorflaan 1 | Zeist

Aan de zuidkant van Zeist, aan de rand van de bebouwde kom, ligt het betoverende Slot Zeist. Het is een groot complex met prachtige stijlzalen en het wordt omringd door slotgrachten.

Bezoek:

Gilde Zeist geeft op verschillende dagen en tijden rondleidingen onder begeleiding van een gids. Breng een bezoek aan de zalen van het Slot waar je normaal geen toegang toe hebt en hoor alles over de geschiedenis, architectuur en bewoners van het Slot. Op maandag is het slot gesloten. (Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk.)

Meer info >>


Kasteel Cammingha

Camminghalaan 34 | Bunnik

Kasteel Cammingha in Bunnik heette ooit Kasteel Beesde en is gebouwd rond 1395. Vroeger werd het gebruikt als versterking van landgoed De Niënhof in Bunnik. Door de jaren heen is het kasteel door verschillende eigenaren en bewoners uitgebreid tot het prachtige monument wat het nu is. De naam van het kasteel veranderde in 1707 toen het in handen kwam van Wytze van Cammingha.

Bezoek:

Het kasteel is te boeken voor zakelijke bijeenkomsten, diners, recepties en vergaderingen. Het kasteel is helaas niet te bezoeken, het wordt echter wel opengesteld tijdens de Nationale Open Huizen dag.

Meer info >>


Hamtoren

Hamlaan | Utrecht

De Hamtoren is het restant van kasteel Den Ham in het Utrechtse Vleuten. Het is gebouwd rond 1260, waarbij strategisch voor een inham van de oude Rijnloop werd gekozen, omdat het daarmee beter verdedigbaar werd. Met de toren kon de eigenaar namelijk macht uitoefenen op de omgeving.

Bezoek:

De Hamtoren wordt bewoond en is daarom niet te bezoeken, het wordt echter wel opengesteld tijdens de Nationale Open Huizen dag.

Meer info >>


Kasteel Sterkenburg

Langbroekerdijk 10 | Driebergen-Rijsenburg

Kasteel Sterkenburg is een ridderhofstad in de voormalige gemeente Sterkenburg bij Driebergen-Rijsenburg, nu deel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht.

Bezoek:

Het kasteel is te boeken voor workshops, zakelijke vergaderingen en huwelijken. Daarnaast is het kasteel voor bezoek opengesteld op ‘Dag van het Kasteel’.

Meer info >>


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>