In Utrecht zijn er verschillende kastelen te vinden in de gehele provincie. Daarom heeft Uitagenda 5 verschillende kastelen uitgekozen die de moeite waard zijn om te bezoeken!


Kasteel Amerongen

Drostestraat 20 | Amerongen

In de uiterwaarden van de Neder-Rijn, aan de rand van Utrecht, ligt Kasteel Amerongen. Het kasteel was eeuwenlang het toneel van adellijke levens, maar tegenwoordig is het prachtig gerestaureerde kasteel een museum. Ook bij Kasteel Amerongen is de bijbehorende tuin. De tuin vertelt vier eeuwen aan geschiedenis, en de invloeden uit de Middeleeuwen, renaissance en barok, en de Engelse landschapsstijl zijn tot de dag van vandaag te herkennen.

Bezoek:

Het is mogelijk om een aparte rondleiding door de tuin te krijgen. De rondleiding start met een lezing, en onder begeleiding van een gids leer je alles over de tuin en haar historie.

Meer info >>


Slot Zeist

Zinzendorflaan 1 | Zeist

Aan de zuidkant van Zeist, aan de rand van de bebouwde kom, ligt Slot Zeist. Het is een groot complex, wat bestaat uit het met grachten verbonden slot en de bebouwing aan het Broeder- en Zusterplein, aan weerszijden van de Nassau Odijklaan.

Bezoek:

Op twee zondagen per maand en in de maanden juni, juli, augustus en september op alle zondagen en ook op de woensdag, wordt er om 15:00 uur een rondleiding gegeven in Slot Zeist. Op maandag is het slot gesloten. (Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk.)

Meer info >>


Kasteel Cammingha

Camminghalaan 34 | Bunnik

Het kasteel op het erf, oorspronkelijk Kasteel Beesde en nu Kasteel Cammingha, is gebouwd rond 1395. Vroeger werd het gebruikt als versterking van een ander landgoed: de Niënhof in Bunnik. Door de jaren heen is het kasteel door verschillende eigenaren en bewoners uitgebreid tot het prachtige monument wat het nu is. De naam van het kasteel is veranderd doordat het kasteel in1707 in handen kwam van Wytze van Cammingha. Hij gaf het huis ook zijn naam aan het kasteel.

Bezoek:

Het kasteel is te boeken voor zakelijke bijeenkomsten, diners, recepties en vergaderingen. Het kasteel is dus niet te bezoeken. Echter is het wel opengesteld bij de Nationale Open Huizen dag.

Meer info >>


Hamtoren

Hamlaan | Utrecht

De Hamtoren is het restant van kasteel Den Ham in het Utrechtse Vleuten. Het is gebouwd rond 1260, waarbij strategisch voor een inham van de oude Rijnloop werd gekozen omdat het daarmee beter verdedigbaar werd. Met de toren kon de eigenaar namelijk macht uitoefenen op de omgeving.

Bezoek:

De Hamtoren wordt bewoond en is daarom normaal niet te bezoeken, maar wordt met Nationale Monumentendag opengesteld voor bezoekers.

Meer info >>


Kasteel Sterkenburg

Langbroekerdijk 10 | Driebergen-Rijsenburg

Kasteel Sterkenburg is een ridderhofstad in de voormalige gemeente Sterkenburg bij Driebergen-Rijsenburg, nu deel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de Nederlandse provincie Utrecht.

Bezoek:

Het kasteel is te boeken voor workshops, zakelijke vergaderingen en huwelijken. Daarnaast is het kasteel voor bezoek opengesteld op ‘Dag van het Kasteel’.

Meer info >>


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>