Utrecht is een provincie met een rijke militaire geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de Grebbelinie en het gebied rond Soesterberg: bijzondere plekken met een grote cultuurhistorische waarde. En ook het recreatief en toeristisch potentieel van dit erfgoed is groot. We hebben vier militaire erfgoedlocaties voor je uitgelicht.


Nationaal Militair Museum

Verlengde Paltzerweg 1 | Soest

Op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht, staat nu het Nationaal Militair Museum. Een indrukwekkend gebouw met een spectaculair dak van 110 x 250 meter en 13 meter hoge glazen buitenwanden. Daardoor geeft het de bezoeker een gevoel van ruimte en zicht op de collectiestukken buiten. Ontdek bijvoorbeeld het Arsenaal en dwaal tussen tanks en vliegtuigen.

Bezoek:

Dinsdag t/m zondag
10.00 tot 17.00

Meer info >>


De Grebbeberg

Grebbeweg 123 | Rhenen

De Grebbeberg is een heuvel in het zuidoostelijke puntje van de provincie Utrecht. In 1940 was de Grebbeberg het toneel van zware gevechten en sneuvelden er in totaal meer dan 400 Nederlandse militairen. De slag om de Grebbeberg is daarmee de grootste en meest bekende veldslag op Nederlands grondgebied.

Bezoek:

Ter herinnering aan de veldslag worden rondleidingen gegeven over de Grebbeberg. Onder begeleiding van een professionele gids leer je tijdens een 3,5 uur durende wandeling meer over de geschiedenis van deze plek. De prijs per persoon bedraagt EUR 5,-. Kinderen onder de 12 jaar mogen, onder begeleiding, gratis mee. Maar er kan natuurlijk ook zelf een wandeling worden gemaakt zonder gids.

Meer info >>


Park Vliegbasis Soesterberg

Verlengde Paltzerweg 1 | Soest

(c) Eric de Redelijkheid | No changes made | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Ervaar zelf het uitzicht vanaf de voormalige landingsbaan en geniet van de natuur. Voel de dreiging van de koude oorlog als je langs de zichtbare herinneringen uit het militaire verleden wandelt, zoals de ondergrondse atoomschuilkelder, munitiedepots, bunkers en de shelters waar vroeger straaljagers in geparkeerd werden.

Bezoek:

Ontdek het park te voet of op de fiets, op eigen houtje of onder begeleiding van een gids. Startpunt van de excursies en gemarkeerde wandelroutes is het informatiecentrum Park Vliegbasis Soesterberg.

Meer info >>


Museum Oud Amelisweerd

Koningslaan 9 | Bunnik

Let op: Het museum is voor onbepaalde tijd gesloten!

MOA is gelegen in het hart van de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen, op steenworp afstand van Utrecht. Het eind achttiende-eeuwse landhuis waarin MOA is gevestigd, werd bijna 250 jaar geleden gebouwd door Gerard Godard baron Taets van Amerongen. Daarnaast was het ooit het buitenverblijf van koning Lodewijk Napoleon. Vandaag de dag behoort het tot de top 100 van Nederlandse Rijksmonumenten.

Meer info >>


Wandelroute Munitiepark

Verlengde Paltzerweg 1 | Soest

Ontdek een prachtige wandelroute door het munitiepark, onderdeel van Park Vliegbasis Soesterberg. In dit natuurrijke gebied vind je tussen de bomen de munitiebunkers van gewapend beton. Hier lagen vroeger duizenden kilo’s munitie opgeslagen. Tijdens de wandeling kom je ook langs drie kunstwerken.

Meer info >>


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>