De verdedigingslinie werd aangelegd om Utrecht, Noord- en Zuid-Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten. Samen met enkele andere forten beschermde het als tweede forten-ring om Utrecht de stad tegen lange afstanden kanonvuur. Hieronder zijn een aantal forten uitgelicht die deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie én leuk zijn om te bezoeken!


Fort bij Vechten

Achterdijk 12 | Bunnik

Fort bij Vechten is gebouwd tussen 1867 en 1870 om Utrecht te beschermen. Het Fort bij Vechten is onderdeel van de tweede linie die rondom Utrecht is aangelegd. Het fort is uniek en biedt zowel cultuur en natuur. De ruimtes en de prachtige natuur bieden een bijzonder decor voor evenementen.

Bezoek:

Vanuit het Waterliniemuseum worden er rondleidingen georganiseerd over het terrein van Fort bij Vechten. De gidsen vertellen over verborgen plekken en over de geschiedenis en geheimen van het fort.

Meer info >>


Fort de Bilt

Biltsestraatweg 160 | Utrecht

Fort De Bilt werd gebouwd in 1816-1819 en moest de oostzijde van Utrecht beschermen. In de loop van de 19e en 20ste eeuw werden er een wachthuis (1850), een bomvrije kazerne (1875) en remises en groepsschuilplaatsen gebouwd.

Bezoek:

Op Fort De Bilt beheert ProDemos een interactieve tentoonstelling voor schoolklassen over vooroordelen, diversiteit, pesten en het zondebokverschijnsel. De tentoonstelling is gericht op scholieren en vergelijkt de geschiedenis van het verzet in de Tweede Wereldoorlog aan hun leefwereld. Het terrein is toegankelijk op maandag, dinsdag en donderdag tijdens kantooruren. Er kan dan een mooie rondwandeling gemaakt worden over de noordzijde van het fort.

Meer info >>


Fort bij Rijnauwen

Vossegatsedijk 5 | Bunnik

De bouwstijl van Fort bij Rijnauwen is uniek. Ook de omvang van het gebouw maakt dit fort de enige in zijn soort. Fort bij Rijnauwen omvat ruim 31 ha en is daarmee het grootste fort van de waterlinie. Behalve de vesting heeft het fort ook een nabijgelegen natuurgebied.

Bezoek:

Je kunt Fort bij Rijnauwen het hele jaar door bezoeken tijdens rondleidingen en evenementen. Speciaal voor kinderen komt Kapitein Dirk langs en zijn er spannende vleermuissafari’s.

Meer info >>


Fort Blauwkapel

Kapelweg 3 | Utrecht

Fort Blauwkapel is één van de grootste forten van de Waterlinie en werd rondom een bestaand dorpje aangelegd. Het fort dankt zijn naam aan de kapel van dit dorpje. Rond 1850 werd opeen deel van het fort het bomvrij wachthuis gebouwd. Later werden hier nog twee bomvrije kazernes aan toegevoegd, waarvan er nog één van staat.

Bezoek:

Het westelijk deel van Fort Blauwkapel kan worden bezocht. Er kan een wandeling over de wallen van het fort worden gemaakt, ontspannen zitten op de steiger met uitzicht over de fortgracht of voor een lunchbroodje. Gilde Utrecht verzorgt ook rondleidingen onder begeleiding van een gids. Het bomvrije wachthuis van Fort Blauwkapel is te huur voor vergaderingen, feesten en partijen.

Meer info >>


Fort Lunet IV

Oude Liesbosweg 68 | Utrecht

Van alle forten heeft Fort Lunet IV wel de meest bijzondere functie, het is namelijk een zorgfort. In samenwerking met ZOMO Dagbesteding krijgen mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om te werken in het lunchrestaurant en de landgoedwinkel op het fort. Om de omgeving er zo goed mogelijk uit te laten zien, zijn de cliënten van ZOMO Dagbesteding maanden hard aan het werk geweest aan de groenvoorziening van het fort.

Bezoek:

Ma t/m vrij: 09:00 – 16:00

Za: 10:00 – 17:00

Elke 3e zondag van de maand: 12:00 – 17:00

Meer info >>


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>