In Utrecht zijn er veel oude stadsgebouwen die interessant zijn om te bezoek met het hele gezin. Daarom heeft Uitagenda een paar oude stadsgebouwen als tip uitgelicht die het zeker waard zijn om te gaan bezoeken!


De Domkerk

Achter de dom 1 | Utrecht

De Domkerk werd in de dertiende eeuw gebouwd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht en gewijd aan Sint Maarten. Het was dus van oorsprong een Rooms-Katholieke kerk, maar sinds de reformatie in de zestiende eeuw is de Domkerk protestants.

De Domkerk was ooit ook een stuk groter. Op de plek van het Domplein stond het middenschip, en de kerk was via een korte brug verbonden met de Domtoren. Als gevolg van een heftige tornado in 1674 stortte het schip echter in en raakte de toren en kerk gescheiden. Er zijn partijen die het middenschip weer in oude glorie willen herstellen.

Bezoek:

1 oktober – 30 april

  1. t/m vr. 11.00 – 16.00 uur
  2. 11.00 – 15.30 uur
  3. 12.30-16.00

1 mei – 30 september

  1. t/m vr. 10.00 – 17.00 uur
  2. 10.00 – 15.30 uur
  3. 12.30-16.00

Meer info >>


Pandhof van de Domkerk

Domplein | Utrecht

De Pandhof van de Dom is de kloostertuin van de Domkerk. Deze verborgen tuin ligt ingeklemd tussen de Domkerk en het Academiegebouw, en is een heerlijk idyllisch plekje vol bloemen en kruiden. De Pandhof is een van de mooiste binnentuinen van Nederland en vanaf hier heb je  een prachtig zicht op de Domtoren en kerk.

Bezoek:

Ma t/m vrij: 10:00 – 17:00 uur

Za & Zo: 12:00 – 17:00 uur

Meer info >>


Paushuize

Kromme Nieuwegracht 49 | Utrecht

Het 16e eeuwse Paushuize is een van de oudste gebouwen in het historische hart van Utrecht. Het monumentale pand ontleent haar naam aan de enige paus die Nederland gekend heeft, de Utrechtse Adriaan Floriszoon Boeyens.

Bezoek:

Paushuize is regelmatig het toneel van verschillende evenementen, waaronder de Culturele Zondagen, Festival Oude Muziek en het Kamermuziekfestival. Daarnaast is elke laatste zondag van de maand mogelijk om gratis een rondleiding te volgen door dit prachtige stadspaleis.

Meer info >>


De oude stadsmuur

Lucasbolwerk 1 | Utrecht

In 1122 krijgt de stad Utrecht te maken met stadsrechten. Dit betekende o.a. dat de stad het recht heeft, zichzelf te verdedigen. De eerste verdedigingswerken die Utrecht nam waren een aardenwal en daaromheen een verdedigingsgracht. Pas in het midden van de veertiende eeuw wordt de baksteen opnieuw uitgevonden en ontstonden de stadsmuren.

Bezoek:

Vrij te bezoeken voor iedereen.

Meer info >>


Bartholomeus Gasthuis

Lange Smeestraat 40 | Utrecht

Het verzorgingshuis werd in 1367 gesticht als gasthuis en was gewijd aan de heilige St. Apollonia. In 1378 werd het definitief een verblijf voor langdurige, arme zieken en de afgelopen 650 jaar werd op deze plek onafgebroken zorg verleend aan de oudere inwoners van Utrecht.

Bezoek:

Benieuwd naar de verhalen van het Bartholomeus Gasthuis? Elke zondag wordt een rondleiding door de bijzondere zalen en langs de historische plekken van het pand gegeven.

Meer info >>


Bekijk alle artikelen in het overzicht >>