Het culturele kalenderjaar werd op zondag 15 januari afgetrapt met de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik met activiteiten op meer dan zeventig locaties. Bijzondere aandacht was er voor jong talent en ook de viering van het honderdjarig bestaan van kunststroming De Stijl werd niet achterwege gelaten met een voorproefje van Mondriaan to Dutch Design. Max de Valck van de redactie van Uitagenda Utrecht ging op pad en probeerde zo veel mogelijk van de dag mee te krijgen. Tekst: Max de Valck | foto homepage: Jelmer de Haas

Dat De Stijl en muziek goed samengaan werd duidelijk tijdens de voorstelling Boogie Woogie in De Stijl van Het Orgel Trio in de Nicolaïkerk. Een experimenteel jazzoptreden geïnspireerd door de kunststroming, zo was het eerste nummer dat de musici speelden uit de tijd dat Mondriaan met De Stijl aan de slag ging. De bezoekers waren muisstil, alsof ze naar een dienst aan het luisteren waren, terwijl de luide klanken door het gebouw heen galmden. Ook in de Winkel van Sinkel werd er genoten van jazz, verzorgd door drie jonge muzikanten van de HKU. Verder werden hier dans- en rapworkshops gegeven.

 

Op het Smakkelaarsveld onthulde wethouder Kees Diepeveen deze zondag een speciale audiotour. Hiermee is het mogelijk de verborgen sculpturen te ontdekken die zijn verstopt tussen de ontelbare hoeveelheid fietsen. Bezoekers doken meteen de geschiedenis in en leerden alles over de kunstwerken. Dit was niet de enige feestelijke opening, er werd champagne ontkurkt bij de onthulling van een nieuw panorama van Utrechts stripcollectief De Inktpot in het Utrechts Archief. Daarnaast konden tekenliefhebbers hier hun eigen panorama maken tijdens een workshop.

Muziek

In TivoliVredenburg stonden jonge talenten van de Popacademie op de Rabo Open Stage. Onder meer de vier jongens van The Rivals speelden bekende rocknummers en het publiek zong mee. De Duitse Martin Kohlstedt ging voor de meer elektronische muziek, hij was in EKKO te horen met experimentele nummers. In de Kargadoor ging het er juist heel anders aan toe. Hier bracht een duo bijzondere liederen uit de Renaissance. Door de sfeervolle werfkelder, de luit die werd bespeeld en het unieke stemgeluid van de zangeres waande het publiek zich even in de Middeleeuwen.

En dit was nog lang niet alles. Zo lazen sprekers poëtische verhalen voor tijdens Mooie Woorden in een overvol Café Hofman, was er veel te doen in creatieve broedplaats Druk, kon de fototentoonstelling Next Generation worden bezocht in Fotogalerie Utrecht en waren er theatervoorstellingen in onder meer Theater Kikker en Stadsschouwburg. Dit, en nog veel meer stond op het diverse programma van de Nieuwjaarsduik 2017. Het nieuwe culturele kalenderjaar is goed begonnen. Veel van wat er te zien en te doen was komt dit jaar terug, kijk hier voor een overzicht.


Uitgesproken Utrecht, de eerstvolgende Culturele Zondag is op 11 en 12 maart.