In de naoorlogse jaren maakte Utrecht flinke veranderingen door. De stad groeide en het karakter veranderde. De Culturele Zondag Utrecht 50-75 op 23 april stond geheel in het teken van deze periode en Uitagenda Utrecht was erbij. Een impressie.

Door Kirsten Commijs


In vijfenveertig minuten wordt in Theater Kikker het verhaal verteld van de Utrechtse voetbalkampioenen van 1958. In samenwerking met Culturele Zondagen speelt theatergroep Aluin DOS Het voetbalwonder van Utrecht, geïnspireerd op het boek van Ad van Liempt.


De iconische Croeselaan heeft de afgelopen jaren flink wat veranderingen doorgemaakt. Op een caravan op het Vredenburgplein is dat aan de hand van beelden goed te zien.


In het Nederlands Volksbuurtmuseum bekijken zowel jonge als oude bezoekers de tentoonstelling De Utrechtse Droom of hoe Wijk C bijna ten onder ging. Over de strijd van de bewoners om hun wijk bewoonbaar te houden.


De mannen van The Jets, één van Utrechts bekendste bands uit de jaren zestig, spelen voor een volle Venue. Helemaal vooraan wordt er door de echte liefhebbers van toen zelfs voorzichtig, geheel in stijl, gedanst.


Jan Terlouw woonde aan de Tolsteegsingel naast seriemoordenaar Hans van Zon. In de Winkel van Sinkel vertelt hij over het boek dat hij samen met zijn dochter Sanne over deze periode schreef.


In de Centrale Bibliotheek spreekt gastheer en auteur Sahin Yildirim met gasten over de periode 1969-2019. Aan het woord zijn gastarbeiders van toen, hun vrouwen, vrijwilligers en Nederlandse werkgevers die samen terug, en vooruit kijken.


In Ode aan Persepolis komen succesvolle jazzmuzikanten van toen nog één keer samen om te spelen. Het pand van In De Ruimte ligt vlakbij het roemruchte jazzpodium. Jaap van de Klomp, één van de oprichters, is eregast.


In het Louis Hartlooper Complex zitten de kandidaten klaar voor een pubquiz over Utrecht. Wie weet er het meeste over de periode 1950-1975?


De volgende Culturele Zondag is Utrecht Centraal op maandag 5 juni (2e pinksterdag). Op deze dag verandert Utrecht in één groot muziekpodium. Kijk op culturelezondagen.nl voor meer info.