Utrecht kent een enorme hoeveelheid sociale ondernemingen, maar wie zijn de mensen hierachter? Dat werd duidelijk tijdens de inspirerende Culturele Zondag: Win-Win. Op vijf verschillende locaties lieten de ondernemers zien wie zij zijn en wat ze doen. Het publiek kreeg er geen genoeg van. De bezoekers bestookten de ondernemers met vragen en lieten zich niet onbetuigd op de momenten dat ze zelf aan de gang konden.
Door Laura Amiabel

Culturele Zondag Win Win Utrecht, voormalig postkantoor Neude

Voormalig Postkantoor Neude – foto: Hanne Nijhuis

In de stad

Aan het begin van de dag stond in de Winkel van Sinkel de lancering van de Luchtradar op het programma. Een netwerk van twaalf meetpunten dat het mogelijk maakt te monitoren hoe gezond de luchtkwaliteit is op bepaalde punten in de stad. Dertig meter verder was op de Stadshuisbrug Nuna te bewonderen, de snelste zonneauto ter wereld. Direct daarnaast werden in het stadhuis werken van de Utrechtse Ron Hendriks over de band tussen Utrecht en Portland getoond.

Voormalig postkantoor

In het voormalige postkantoor aan de Neude, dat omgebouwd was tot mini-winkelcentrum, kon je als bezoeker ontdekken waar kledingstukken, de nieuwste gadgets en etenswaren nou echt vandaan komen. Naast het maken van een rondje langs de stands van boeren en andere ondernemers zoals Tony’s Chocolonely en Kuyichi was het ook mogelijk de spannende kookwedstrijd van The Colour Kitchen live te volgen en, niet onbelangrijk, na afloop het winnende gerecht te proeven. Ook voor de jonge bezoekers was er genoeg te beleven. Zodra ze deur uitstapten, kon er met allerlei dieren geknuffeld worden bij een kinderboerderij op de Neude.

Culturele Zondag Win Win Utrecht, kinderboerderij op de Neude

Kinderboerderij op de Neude – foto: Hanne Nijhuis

Staffhorst

Ondertussen draaide het in Staffhorst volledig om duurzaamheid. Zo konden bezoekers bijvoorbeeld een eigen creatie van zwerfafval maken en een 3D-ontwerp printen. Daarnaast stonden er verschillende inspiratielezingen op het programma. Zo vertelde Annemarie van Gaal over talenten ontdekken en kansen pakken. De conclusie: aan de einde van de rit draait het niet simpelweg om je cv en ervaring, maar om talent.

Het Huis Utrecht

Ondernemers en burgers (en soms de overheid) werken steeds meer met elkaar samen. Een fenomeen dat interessante initiatieven, bedrijven en samenwerkingen met zich meebrengt. En precies daarover ging het vandaag in Het Huis Utrecht. Op de deeleconomiemarkt stonden verschillende participanten van de Deelcarrousel, kon je bijleren over burgercollectieven van eeuwen geleden en kon je actief deelnemen in het initiatievencafé. Hier kon iedereen zich niet alleen laten inspireren, ook was er ruimte om mee te denken.

Culturele Zondag Win Win, Gevangenis Wolvenplein

Gevangenis Wolvenplein – foto: Hanne Nijhuis

Gevangenis Wolvenplein

Tot slot stond in gevangenis Wolvenplein de zorg van de toekomst centraal. Innovatieve start-ups presenteerden zich en er waren gerechten te proeven van Thuisafgehaald, een initiatief dat thuiskoks helpt eten te delen met hun buren. Het werd ook persoonlijk, want met een soort pak was het mogelijk te ervaren welke fysieke ongemakken het ouderdom met zich meebrengt.

Al met al een interessante dag vol met mooie en bijzondere initiatieven. De Culturele Zondag: Win-Win heeft de sociale ondernemers een gezicht gegeven.


De volgende Culturele Zondag is de Nieuwjaarsduik op 15 januari.