Tim van den Hoed van de Utrechste Boekenbar geeft regelmatig een goeie leestip in de Thuisagenda. Deze keer: De Rustelozen van Olga Tokarczuk.

Van tevoren was ik huiverig. Dit boek kwam mij voor als ontoegankelijk. Misschien komt het door de omschrijving op het omslag: ‘In De Rustelozen onderzoekt Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk in verschillende verhalen wat het betekent om een lichaam te hebben dat zich niet alleen door de ruimte, maar ook door de tijd voortbeweegt.’

Eenmaal aan het lezen geslagen, werd ik meegesleept. De verhalen hebben vaart, humor en ze grijpen in elkaar. Ze lijken bij elkaar te horen, ook al speelt het ene verhaal zich af in de tijd van Frans I, keizer van Oostenrijk, en glijd je vervolgens in het verhaal van een vader die zijn vrouw en kind kwijtraakt tijdens een vakantie op een klein eiland.

Voor mij gaat het boek over reizen. En wat reizen met een mens kan doen. Hoe het in verhouding staat tot thuisblijven ook. Ah! Daar hebben we het bruggetje naar deze coronacrisis. Lees dit boek en laat je verrassen.

De Rustelozen is te bestellen via deutrechtseboekenbar.nl.