In de hal van het Wijkservicecentrum Kanaleneiland, naast de bibliotheek, zie je een aantal bijzondere sprookjesfiguren. Het is niet helemaal buitenkunst, maar je hoeft maar één stap over de drempel te zetten om het werk te bewonderen. De jonge kunstenaar Margriet van Breevoort maakte dit kunstwerk met de titel ‘Twisted Fairy Tales’: sprookjesfiguren met een twist.

Pinokkio, Roodkapje, de kikker, het konijn en Nils Holgersson zijn in brons gegoten en zien er minder lieflijk uit dan je zou verwachten. De figuren lopen in elkaar over en zijn samengesmolten tot een bonte stoet surrealistische wezens. Ze zijn voor kinderen herkenbaar als figuren uit sprookjes en kinderboeken, maar doordat ze er net even anders uitzien of anders doen dan verwacht, ook erg leuk als je geen kind mee bent.

Homunculus Loxodontus

‘Twisted Fairy Tales’ is het eerste kunstwerk in de openbare ruimte van Margriet van Breevoort. Ze is over de hele wereld bekend geworden, vooral door haar beeld Homunculus Loxodontus. Deze zittende zeeolifant, met zijn handen afwachtend over zijn buik gevouwen, werd een internethit in Rusland. Het wordt er liefkozend Ждун (zjdoen, “de wachtende”) genoemd en heeft zijn eigen emoticon. Het beeld kun je nu trouwens bewonderen in Buitenplaats Doornburg in Maarssen, op fietsafstand van de stad.

Jouw favoriet

Deze zomer delen we graag jouw tips om de kunst in Utrecht te ontdekken. Heb jij ook een favoriet kunstwerk in de stad? Een beeld dat je raakt, een kunstwerk dat iedereen móet zien. Of heb je een leuke anekdote over dit werk, die je graag deelt?

Stuur het naar kunstinopenbareruimte@utrecht.nl. Je hoeft geen kunstkenner te zijn. We zijn op zoek naar persoonlijke verhalen. Wat we graag willen weten:

  • Wat is jouw favoriete kunstwerk en waar staat het (met vermelding van straatnaam)
  • Wat betekent dit kunstwerk voor jou en waarom?

Neem ook een kijkje op kunstinopenbareruimte-utrecht.nl of op de Instagrampagina.


Bekijk alle artikelen in de categorie “Buitenkunst” >>