Persbericht, Utrecht, 22-2-2021

In tijden van Corona zoekt Stichting EX haar weg naar buiten. Als het publiek niet naar kunst toe kan gaan, dan komt de kunst naar het Utrechtse publiek. Het nieuwste project EXtuin verleidt de Utrechtse wandelaar om een extra ommetje te maken en stil te staan bij een kunstwerk in de tuin van de buren. Deze week trapt EXtuin af met de eerste “openluchtkunst”: Ernest Bessems exposeert in de voortuin van Caroline en Jos aan de Vechtdijk.

Uit alle aanmeldingen van talentvolle kunstenaars en Utrechtse tuineigenaren zijn de eerste zes kunstwerken en tuinen geselecteerd; klaar om wandelende wijkbewoners te verblijden. Maandag 22 februari was de primeur aan Ernest Bessems om zijn kunstwerk The Collector te onthullen. De toevallige passant van de Vechtdijk wordt verrast door een drie meter hoge sculptuur, waarmee de 24-jarige kunstenaar zijn worsteling met de opgelegde identiteit in zijn jeugd blootlegt.

Het startschot van EXtuin werd afgelopen maandag gegeven met een performance van Ernest Bessems bij zijn kunstwerk, in de tuin aan de Vechtdijk. Voor zowel de kunstenaar als de tuineigenaren was het een spannend moment, maar al gauw bleven verschillende voorbijgangers nieuwsgierig stilstaan en kijken. “Ik word gewoon heel blij dat er in deze tijd dit soort initiatieven bedacht worden om het leven even wat kleurrijker te maken,” vertelt tuineigenares Caroline. Ook kunstenaar Ernest Bessems was zichtbaar tevreden met het resultaat: “Het werk komt heel goed tot zijn recht in deze tuin.”

EXtuin maakt daarmee de belofte waar om Utrechters te helpen de eigen wijk met andere ogen te bekijken en opkomende kunstenaars een (buiten)podium te geven. EXtuin is ontstaan vanuit de behoefte om kunst een plek te geven in tijden waarin dat onmogelijk lijkt. Ook EXbunker en EXboot moesten hun deuren sluiten, twee expositieruimtes op bijzondere culturele en historische locaties, die normaalgesproken ruimte bieden aan maandelijks wisselende kunst van opkomend talent in de kunstwereld.

De komende weken verschijnen er meerdere kunstwerken in het Utrechtse straatbeeld van kunstenaars Britte Koolen, Zsa Zsa Tuffy, Edwin Schulte, Ruben Arents en Marie-Line Kercret. Blijf wandelen en houd uw ogen open, misschien vindt u het volgende kunstwerk wel bij u in de straat!

exbunker.nl/extuin


<< naar nieuwsoverzicht