De Utrechtse geschiedenis komt tot leven in de volledig vernieuwde Expo van Het Utrechts Archief. Hier kunnen bezoekers de Utrechtse geschiedenis zien, horen, ruiken en beleven. Van de werfkelders tot de Domtoren en van het eerste fietspad tot het grootste station van Nederland. In ‘Utrecht begint hier’ maken bezoekers en bewoners in maar liefst vier nieuwe tentoonstellingszalen kennis met de Utrechtse geschiedenis.

‘Utrecht begint hier’ laat zien hoe Utrecht al tweeduizend jaar Gelooft, Werkt, Durft, Verbindt, Leert en Viert. Historische Utrechters als heldin Trijn van Leemput en de molenaar van Molen de Ster komen op magische wijze tot leven en nemen je mee op een virtuele reis door de Utrechtse geschiedenis. Ontdek de typisch Utrechtse verhalen van de eerste vrouwelijke student, die haar colleges van achter een gordijn moest bijwonen, de roerige geschiedenis van muziekpaleis Tivoli en de allereerste Lowlands in de Jaarbeurs. Naast de hoogtepunten uit de geschiedenis van stad en provincie verzamelde het archief verhalen van Utrechters van nu zoals Claudia de Breij, Roberto van ijssalon Roberto Gelato, burgermeester Jan van Zanen, Tony Junior en vele andere Utrechters. Kom langs en hoor de Utrechtse geluiden, ruik de Utrechtse geuren en deel jouw eigen Utrechtse verhaal.

Nog nooit eerder getoonde objecten
De typisch Utrechtse verhalen in de tentoonstelling worden geïllustreerd door bijzondere vondsten waarvan sommige nog niet eerder tentoongesteld zijn. Zoals de bijna 500 jaar oude hoofdpoortscharnier van kasteel Vredenburgh, mogelijk gemaakt door Theo Poort. Ook zie je onder andere het bekende Tivoli-shirt van Eddie Vedder, een bruikleen van Erik Mans/TivoliVredenburg, en het glas in lood van het schip van de Domkerk dat in 1674 werd verwoest is en dat het archief in bruikleen heeft gekregen van Erfgoed gemeente Utrecht in samenwerking met DOMunder. Ticket info