In zijn nieuwste boek Team Human (2019) belicht de Amerikaanse mediacriticus Douglas Rushkoff in 100 stellingen het digitale tijdperk. Hoe bewaren we onze menselijkheid in een wereld van sociale media, algoritmes en robots?

Ooit dachten we dat technologie, de vrije markt en het internet ons zouden bevrijden en verbinden. Anno 2019 lijken deze instituties ons eerder isoleren en uit elkaar te drijven, aldus Rushkoff. Soms lijken ze zelfs een tegen de mens gerichte agenda te volgen. In Team Human legt Rushkoff de dynamiek bloot van deze anti-humanistische machinerie waarin sociale media onze politieke keuzes beïnvloeden, algoritmes onze aandacht sturen en robots onze banen overnemen.

Maar het is nog niet te laat! Rushkoff roept ons op om ons aan te sluiten bij Team Human. Met hulp van biologie, psychologie en menselijke evolutie laat hij zien dat mensen door zich te verenigen en samen te werken de kwalijke krachten van technologie kunnen bezweren en kunnen bouwen aan een meer verbonden wereld.

Douglas Rushkoff is auteur, documentairemaker en mediatheoreticus. Hij schreef bestsellers zoals Throwing Rocks at the Google Bus, Present Shock en Program or Be Programmed. Rushkoff promoveerde in 2012 aan de faculteit Nieuwe media en digitale cultuur aan Universiteit Utrecht en is een graag geziene gast bij programma’s zoals VPRO Tegenlicht. Ticket info