Voor het eerst wordt in TivoliVredenburg samen met de Imazighen het Amazigh Nieuwjaar gevierd: Yennayer 2969. Marokkaanse Nederlanders, zeker in Utrecht, hebben veelal hun roots in de Rif en noemen zichzelf Imazighen. Deze avond zal in het teken staan van de rijke Amazigh cultuur, met muziek, poëzie en eten.

Milouda Al Hoceima is een van de grootste sterren van Noord-Marokko. Haar opzwepende muziek vindt zijn oorsprong in de traditie van de Izran, de mondelinge overdracht van liederen, gedichten en verhalen uit de Rif. Vanavond treedt ze op met Tarwa n Cheikh Mohand.

Hafid Tifridjas richtte in de jaren ’80 de band Tifridjas (‘Zwaluwen’) op. Hafid is bekend om zijn gouden stem, en zingt over de liefde, sociale vaardigheid en mensenrechten.

De vier musici van Tarwa n Cheikh Mohand staan bekend om hun meeslepende, ritmische muziek en gevoel voor humor. Ze bespelen traditionele instrumenten zoals de ghaïta (dubbelrietige klarinet) en bendir (percussie-instrument).

Dichter Mimoun Essahraoui schrijft in zijn Noord-Marokkaanse moedertaal Tarifit en in het Nederlands. Twee jaar na zijn debuut Glimlach van een Traan komt Mimoun Essahraoui met een nieuwe tweetalige bundel: ‘Ik drink je stilte in’.

Twattoun betekent letterlijk ‘vergeten zijn’. De protestband is opgericht in de jaren ’70 door een aantal activisten uit de Noord-Marokkaanse havenstad Al-Hoceima. In hun muziek hebben ze het over sociale onrechtvaardigheid, mensenrechten en onderdrukking.

ISRI is een frisse, multiculturele fusionband. De zeven bandleden hebben hun wortels in verschillende landen: Marokko, Servië, Japan, Iran en Ivoorkust, en dat hoor je terug in hun muziek: een mix van Balkan, Noord-Afrikaans, Reggae en Latin. Ticket info