De tentoonstelling ‘De Zeven Steegjes, een leven lang buurten’ is vanaf 17 september 2019 t/m 16 februari 2020 te zien in het Nederlands Volksbuurtmuseum in Utrecht. Een tentoonstelling over een uniek stukje Utrecht, beroemd door zijn bewoners en monumentale karakter.

Verscholen achter de statige panden van de Oudegracht liggen ‘De Zeven Steegjes’, één van de laatste ‘volksbuurten’ van Utrecht. Een wijk met circa 125 woningen en een buurthuis verdeeld over zeven autovrije steegjes. Gebouwd door het Rooms-Katholiek Parochiaal Armbestuur achter de toenmalige brouwerij De Boog in de periode 1842-1867. De woningen waren bedoeld voor katholieke gezinnen en veel bewoners werkten in de brouwerij of in de sigarenfabriek van Peletier aan de Oudegracht.

Het leven van de bewoners speelde zich door de kleine behuizing grotendeels af op straat, bewoners kenden elkaar allemaal en de sociale controle was groot. Er bestond een groot saamhorigheidsgevoel, dieptepunten werden met elkaar gedeeld en hoogtepunten zeker gevierd.

Na een grootschalige renovatie in 1992 gingen de huren omhoog en veranderde langzaam de samenstelling van de wijk. Dit heeft gevolgen gehad voor de sociale cohesie in de wijk en op hoe bewoners hun leefomgeving ervaren. De tentoonstelling De Zeven Steegjes laat niet alleen de feitelijke geschiedenis en de manier van samenleven zien, maar ook de ontwikkeling op sociaal geografisch gebied.

De tentoonstelling is gecombineerd te bezoeken inclusief een lunch bij stadsbrasserie de Utrechter en een rondleiding door De Zeven Steegjes, verzorgd door Gilde Utrecht.

Arrangement De Zeven Steegjes: museum – lunch – rondleiding
Het arrangement start om 11.00 uur in het museum met aansluitend een lunch in Stadsbrasserie De Utrechter. Vervolgens begint om 14.30 uur de rondleiding door de Zeven steegjes.

Wanneer: iedere vrijdag t/m februari 2020. Reserveren minimaal een week van te voren.

Kosten: € 26,- per persoon, te betalen bij de kassa van het Volksbuurtmuseum.
De Museumkaart is voor dit arrangement niet geldig.