Mensen op de Limes is een bijzonder samenwerkingsproject tussen kunstenares Iris Honderdos (Art on Location), het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en Museum Hoge Woerd.

Een project naar aanleiding van de zomervoorstelling Grens van het NUT – een voorstelling op en over de oude Romeinse grens de Limes die dwars door de wijk Leidsche Rijn loopt. Stadsarcheoloog Erik Graafstal van Museum Hoge Woerd weet veel over deze eeuwenoude grens en over waar deze door de wijk loopt. Met enthousiasme en bevlogenheid heeft hij het NUT en Iris voorzien van kennis en verhalen over zijn geliefde Limes.

Iris raakte geïnspireerd door de Limes, het grootste archeologische monument van Nederland. Ze bezocht verschillende mensen die letterlijk óp de Limes wonen, sprak met hen over wat hen hier gebracht heeft en verzamelde verhalen over voorwerpen die een belangrijke rol spelen in hun leven. Naar de persoonlijke verhalen achter de opgegraven voorwerpen uit Romeinse tijd kunnen we slechts gissen, maar de verhalen van de voorwerpen die zich nu – in het heden – op de Limes bevinden, kunnen we bewaren en delen.

Als eigentijdse archeoloog groef Iris de voorwerpen en hun verhalen op en stelt ze nu tentoon in Castellum Hoge Woerd.