Van boottocht tot dagelijks leven in Indië, van ethische politiek tot de opkomst van het nationalisme, van kolonie tot onafhankelijk Indonesië: scènes met belangrijke politieke gebeurtenissen worden afgewisseld met scènes over cultuur en samenleving. De literatuur uit Nederlands-Indië speelt ook een belangrijke rol. Sommige scènes zijn geïnspireerd door de verhalen van schrijvers als Raden Adjeng Kartini, Multatuli, Louis Couperus, Madelon Szeleky-Lulofs en Hella Haasse.

Ten slotte zullen er muzikale intermezzo’s zijn: nieuwe liedjes waarin het thema Adieu Indië naar voren komt.

Adieu Indië zal het publiek op verschillende manieren raken. Aan de ene kant door herkenbaarheid en nostalgie, aan de andere kant door de soms pijnlijke geschiedenis niet uit de weg te gaan. Vlotgeschreven dialogen en geïnspireerd spel van de acteurs maken de voorstelling tot een vermakelijke en prikkelende avond. Eerder schreef Philip Walkate in opdracht van Het Portret Spreekt de goed ontvangen en druk bezochte voorstelling ‘In de schaduw van Thorbecke’ over Grondwet en Koningschap 1848-1919.

Philip Walkate (1974) is historicus en toneelschrijver. Hij studeerde (koloniale) geschiedenis in Leiden en schreef in 2016-2017 stukken in opdracht van De Parade, Het Portret Spreekt en Hummelinck Stuurman Theaterbureau. In 2017 de voorstelling ‘Gouwe Ouwe’ met o.a. Carry Tefsen.