In de Koninklijke Kamer in Museum Speelklok gaat een majestueuze wereld vol met goud en glamour voor je open. De blinkende speelklokken en speeldozen die hier te zien zijn, werden namelijk door de alsemachtigsten gebruikt om hun status en macht te benadrukken. Kijk naar de mooiste speelklokken doordrenkt van symboliek. Bewonder de kostbare materialen en de vernuftige techniek. Luister naar de pareltjes van topcomponisten zoals Georg Friedrich Händel. De koninklijke connecties van deze instrumenten liegen er niet om: Marie Antoinette, Napoleon, Frederik de Grote, Maria Theresia en onze eigen familie Van Oranje hebben een link met deze topstukken.

‘Nachtwacht’ onder de speelklokken
In de schijnwerpers staat het absolute topstuk: de Clay Klok uit 1738. Deze gigantische speelklok van wereldklasse is tweeënhalve meter hoog en is de enige complete monumentale klok van Charles Clay van dit formaat. Klokkenmaker Clay werkte tijdens de bouw van de klok aan het Engelse hof. Componist Händel had ook sterke banden met het hof en waarschijnlijk heeft hij speciaal voor deze klok de muziek bewerkt. Deze muziek van Händel is voor de meeste mensen nog onbekend! Kom daarom kijken en luisteren en ontdek waar koningen en koninginnen eeuwen geleden in hun paleizen van genoten.

Hoor de Clay Klok spelen
Na een intensieve restauratie in samenwerking met het Rijksmuseum is de Clay Klok voor het eerst sinds tijden weer te beluisteren. De Clay Klok is erg kwetsbaar en zal daarom op gezette tijden spelen. Kijk op de museumspeelklok.nl om erachter te komen wanneer.