Verkoopexpositie in de Oude Hortus met unieke sieraden van twintig Utrechtse edelsmeden die zich lieten inspireren door het thema ‘Groen’ en door de Oude Hortus. De sieraden zijn gemaakt van Fair Trade goud en zilver.

Bij de Oude Hortus in Utrecht denk je natuurlijk al snel aan groen: aan de kleur en de natuur. Maar groen staat ook voor duurzaam en eerlijk, voor wat goed is voor onze planeet.

Edelsmedencollectief ‘Utrechtse Schatten’ heeft er voor gekozen deze expositie in alle opzichten groen te laten zijn. Dit betekent niet alleen dat alle geëxposeerde sieraden speciaal gemaakt zijn voor deze expositie en ge?nspireerd op de hortus, maar ook dat deze gemaakt zijn van fairtrade goud en zilver. Dat is materiaal dat eerlijk gedolven is en dat terug te herleiden is tot de mijn waar het uit komt. Door dit materiaal te gebruiken, willen de edelsmeden bijdragen aan betere werk- en leefomstandigheden voor mijnwerkers en aan een beter milieu.

Naast sieraden komt er in de kassen ook een fotoserie te hangen over mijnwerkers in een Fairtrade zilvermijn in Peru. Deze foto’s zijn afkomstig van Sean Hawkey.