Virtuele Koetsrit:

Wil jij weten hoe Utrecht er 200 jaar geleden uitzag? En durf je een spannende koetsrit langs stadsmuren, velden en kastelen te maken? Stap in de koets in Het Utrechts Archief en reis terug naar de achttiende eeuw. In de koets kun je kiezen voor twee virtuele ritten. De eerste voert je door het Utrecht van de vredesonderhandelingen in 1713. De tweede rit gaat op weg naar kasteel Amerongen. Onderweg kom je huis Amelisweerd, Bunnik en Odijk tegen en breng je een bezoekje aan herbergen, buitenplaatsen en andere kastelen.

Utrecht Spoorstad (te zien t/m 13 december):

In 1850 reden er dagelijks zes treinen Utrecht in en uit. Vijftig jaar later waren er al honderdduizenden treinreizigers per jaar en in 2018 staat de teller op bijna tweehonderdduizend per dag. De introductie van de spoorwegen bracht een enorme economische impuls teweeg in Nederland en daar profiteerde Utrecht als knooppunt in het bijzonder van. Kantoren van spoorwegmaatschappijen, werkplaatsen en zelfs hele woonwijken voor spoorwegarbeiders werden gebouwd. Stations kwamen en gingen, waaronder het zeer geliefde gebouw van architect Sybold Van Ravesteyn. Het Utrechts Archief bewaart ruim een kilometer spoorwegarchieven waaronder die van de NS en andere spoorwegmaatschappijen uit het verleden. In Utrecht Spoorstad laten deze stukken, aangevuld met bijzondere bruiklenen uit het Spoorwegmuseum, zien welke enorme groei stad en spoor meemaakten sinds 1843.

Expo – Het startpunt van Utrecht (te zien vanaf 4 oktober 2019):

In oktober presenteert Het Utrechts Archief een nieuwe tentoonstelling. Ontdek hoe Utrecht zich ontwikkelde tot de plek die het nu is. Tijdens de expo kom je erachter hoe de werven gebouwd werden, maar zie je ook hoe Utrecht een studentenstad werd. Ook ervaar je de eerste editie van Lowlands en zie je hoe het water uit de singels verdween en weer terugkeerde. Op de benedenverdieping van de expo worden Utrechters uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de (actuele) stadsgeschiedenis. Overigens zal de gehele maand oktober in het teken staan van feestelijke openingsactiviteiten.