Laatste maand open!

Zaterdag 25 april 2020 is de laatste dag dat het Universiteitsmuseum open is. Daarna sluit het museum om te vernieuwen en te verbouwen. In de laatste week dat het museum open is, kun je nog één keer je zintuigen onderzoeken in het Jeugdlab. Er is de hele week een jeugdlaborant aanwezig om je daarbij te helpen. Ook is het de laatste kans om mee te doen met alle museumspecials. Benieuwd wat er nog meer voor de laatste keer te doen is? Kijk op de website of kom gewoon langs en laat je verrassen! Ook de Oude Hortus is vanaf 26 april (tijdelijk) gesloten.

Mini-familierondleiding:
Een museumgids neemt je mee in de wondere wereld van het museum en vertelt je de verhalen achter de collectie.

3MV Deeltjesversneller:
Altijd al eens een deeltjesversneller in het echt willen zien? Dit kan in het Universiteitsmuseum. Het is één van de zwaarste en grootste objecten van de collectie. In de kleine tentoonstelling ‘De 3MV deeltjesversneller, met een knal tot de kern’, wordt één van de zwaarste en grootste objecten van het Universiteitsmuseum getoond: de 3MV Van de Graaffgenerator.

Schimmellab:
Zit jij in de toekomst op een krukje van schimmels? En wil jij ook wel een schimmel met jouw naam? Kijk verder dan je groene boterham en de stinkende gymtas. In de afgelopen honderd jaar zijn er al meer dan 100.000 schimmels verzameld, verzamel jij mee? Ontdek in het SchimmelLAB van het Universiteitsmuseum Utrecht wat onderzoek naar schimmels betekent voor de landbouw, de medische wereld en duurzame materialen.

Rariteitenkabinet:
In het Rariteitenkabinet vind je allerlei bijzondere voorwerpen, zoals een draakje, kogelvissen en een afgietsel van het enorme gewei van een reuzeneland. Bij binnenkomst zie je direct het skeletafgietsel van de Pareiasaurus: een planteneter die 265 miljoen jaar geleden leefde in Zuid-Afrika. Ook het skelet van een nijlpaard trekt de aandacht. In de kasten en vitrines staan opgezette exotische vogels zoals een paradijsvogel en een ibus. Bij elkaar vormen al deze opgezette beesten, skeletten, vissen, weekdieren, gesteenten, mineralen en fossielen een mooi voorbeeld van een oude verzameling ‘rariteiten’.
‘Rariteitenkabinet’ betekent zeldzame verzameling. Sinds oeroude tijden verzamelden vermogende mensen de meest uiteenlopende voorwerpen in rariteitenkabinetten.

Tot op het Bot:
Een brilkaaiman, een walrus of een soepschildpad, ze hebben allemaal een ruggengraat, maar lijken ze verder nog op een mens? Ontdek het in Tot op het bot.
In Tot op het bot ga je zelf op onderzoek uit: luisteren naar het hart van een reuzenschildpad, mens of kangoeroe; je voelt aan een olifantshuid, kijkt in de operatiekamer bij een hond met een hernia. En wie een haai aait merkt dat deze niet alleen in zijn bek tanden heeft.

Bleulandkabinet:
Huiveren in het Bleulandkabinet: de uitgebreide verzameling van skeletten, foetussen op sterk water en waspreparaten van lichaamsdelen, is niet iets dat je dagelijks ziet. Alle objecten in dit originele historische kabinet komen uit de privé-verzameling van hoogleraar in de geneeskunde Jan Bleuland (1756-1838) en werden door hem gebruikt in het onderwijs aan medische studenten.

Jeugdlab:
Hang je jas aan de tongenkapstok en stroop je mouwen op. In het Jeugdlab ga je zelf aan de slag. Ga lekker zitten op de luisterstoel, draai de kranen van de douche open, ruik aan het fruit in de fruitschaal of stop je hand in de snoepdoos. In het Jeugdlab doe je experimenten die te maken hebben met zien, ruiken en proeven, horen en voelen. Maar let op, je zintuigen kun je hier niet meer vertrouwen.
Wil je een handje geholpen worden? Op zaterdag- en zondagmiddag zijn er Jeugdlaboranten aanwezig die je graag op weg helpen. De Jeugdlaboranten zijn er elke zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00. In de schoolvakanties (regio midden) zijn de Jeugdlaboranten er elke dag.
Het Jeugdlab is leuk voor kinderen vanaf 8 jaar (onder begeleiding van volwassenen).

Kennislab:
Het KennisLab is dé plek om te ontdekken wat wetenschap is. Hier maak je kennis met de wetenschappelijke werkplaats en de wetenschapper in jezelf! Wetenschap is overal. Maar wat is wetenschap? En wat levert het ons op? Het KennisLab is dé plek om te ontdekken wat wetenschap is. Maak hier kennis met de wetenschappelijke werkplaats. Tussen de werkbanken, proefopstellingen en gereedschapskasten wordt duidelijk dat wetenschap niet zomaar kant-en-klare eindproducten levert. Het is een proces van kwesties herkennen, ideeën genereren, proeven doen, begrip krijgen en kennis verspreiden.