Het Bevrijdingsfestival Utrecht is de provinciale viering van de Dag van de Vrijheid in de provincie Utrecht. Het is een laagdrempelig, gratis toegankelijk, eigentijds evenement. Het Bevrijdingsfestival zou traditiegetrouw groots gevierd worden op 5 mei in Park Transwijk. Maar corona of niet: vrijheid zullen we vieren. Dit keer met een online programma uitgezonden vanuit TivoliVredenburg.

Het festival kent een brede opzet en biedt naast muziek een variëteit aan (interactieve) programma-onderdelen rond de thema’s van 5 mei. De landelijke Ambassadeurs van de Vrijheid: Davina Michelle, Jonna Fraser en Tino Martin zijn ook onderdeel van het programma.

Utrechtse Vrijheidsambassadeurs

Wat betekent vrijheid voor onze provincie Utrecht? In aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei verbindt het Bevrijdingsfestival Utrecht 5 ambassadeurs aan 5 mensen die tijdens de oorlog van betekenis zijn geweest voor de samenleving in de provincie Utrecht. Op het gebied van LHBTIQ+, feminisme, protest en studentenbetrokkenheid. De komende periode hoor je hun verhalen. Want ondanks dat corona de viering op 5 mei nog onzeker maakt, zullen we de vrijheid hoe dan ook vieren.

Truus van Lier, Kardinaal Johannes de Jong, Loes van Overeem, Karel Pekelharing en het Utrechts Kindercomité. Vijf inwoners uit Utrecht die tijdens de Tweede Wereldoorlogactie voerden voor de vrijheid. Acties die ook nu belangrijk zijn voor onze provincie. Want wat er 75 jaar geleden gebeurde, is nog steeds belangrijk in onze huidige samenleving.

Fast forward naar 2021 waar inwoners en organisaties opkomen voor vergelijkbare vrijheden, maar dan ruim 75 jaar later. Dit zijn onze Utrechtse Ambassadeurs van de Vrijheid: Sayonara Stutgard, Leroy Lucas, Twan Vet, Merel Wildschut en Thirty030.

Sayonara Stutgard

Is dichter en mede-oprichter van Uitgeverij Chaos: ‘’Met mijn uitgeverij Chaos creëer ik een platform voor Nederlandse feministen. Door ruimte te creëren en verhalen te publiceren die oproepen tot activisme.’’

Twan Vet

Als dichter, (lied)schrijver en muzikant laat Twan Vet mensen door zijn teksten nadenken over het belang van vrijheid.

Leroy Lucas

Initiatiefnemer van Keti Koti Utrecht en een van de drijvende kracht achter de Black Lives Matter-demonstratie in Utrecht: ‘’Vrijheid betekent voor mij: vrij zijn om wie je bent, om je te mogen uiten op alle mogelijke manieren. Vrijheid om te zeggen wat je wil zeggen, zonder een ander daarmee te kwetsen.’’

Merel Wildschut

Onder de naam De Groene Meisjes vertelt Merel mensen via social media en blogs over onderwerpen die er in haar leven toedoen. Zoals duurzaamheid, seksuele diversiteit en identiteit.

Thirty030

De stadsambassadeurs van Thirty030 vertegenwoordigen de jonge stem van Utrecht en zetten zich in voor kwesties die in de stad leven. Maar het blijft niet bij denken, er wordt ook gedaan. Met coronacampagnes, kerkkaraoke of het uitdelen van sokken aan daklozen