Een overzicht van de vaste collectie van het Catharijneconvent, wat tentoongesteld is in verschillende ruimtes in het museum.

Rembrandt en de Gouden Eeuw
Maak kennis met Rembrandts voorgangers, navolgers en tijdgenoten. In een nieuwe permanente expositie presenteert het museum zestiende en zeventiende-eeuwse topstukken uit de unieke collectie bijbelschilderkunst. Al wandelend door de kloostergangen ziet de bezoeker de geschiedenis van de schilderkunst in de Gouden Eeuw en de daarbij behorende ontwikkeling van de bijbelse historieschilderkunst aan zich voorbij trekken. Het centrale punt in de tentoonstelling is een schilderij van Rembrandt van Rijn. ‘De doop van de man uit Ethiopië’ is omringd door werk van zijn leerlingen en navolgers. Hier wordt duidelijk zichtbaar hoeveel invloed Rembrandt had op hun schilderstijl.

Kloostergebouw
Museum Catharijneconvent is op zichzelf ook een prachtig museumstuk en is gevestigd in een sfeervol gebouw, een van de best bewaarde laatmiddeleeuwse kloostercomplexen in hartje Utrecht.

Catharinazaal
De Catharinazaal biedt een eerste kennismaking met de omvangrijke collectie van Museum Catharijneconvent. Je krijgt een eerste indruk van de vele vormen van geloofsbeleving en de uiteenlopende voorwerpen die daarvoor zijn gemaakt.

Schatkamer
Kom kijken naar gouden monstransen, gedecoreerde reliekhouders en andere schitterende voorwerpen van zowel katholieke als protestantse herkomst. De mysterieus verlichte Schatkamer bevat de pracht en praal uit de indrukwekkende collectie religieuze voorwerpen.

Middeleeuwse meesterwerken
In de Refter toont het museum zijn hoogtepunten uit de middeleeuwse collectie beelden en schilderijen.

Utrechtzalen
In de Utrechtzalen vertellen topstukken het indrukwekkende verhaal van Utrecht als culturele hoofdstad.

Kloostergangen: Christendom in Nederland
Religie heeft tot op de dag van vandaag invloed op onze samenleving. Hoe geloofden en geloven mensen in ons land? In de kloostergangen van het museum vertellen wordt het verhaal van het christendom in Nederland verteld.

Feest! Weet wat je viert
Op de familietentoonstelling Feest! Weet wat je viert ontdek je alles over de feestdagen.

Toegangsprijzen
– Volwassenen: €14,00
– 65+: €12,50
– CJP/CKV & 6 t/m 17 jaar: €7,00
– Studenten: €7,00
– Groepstarief p.p. voortgezet, hoger en wetenschappelijk onderwijs: €3,50
– Onderwijsjaarkaart, voortgezet, hoger en wetenschappelijk onderwijs: €100,- per jaar
– Feestjaarkaart: basisonderwijs: €100,- per jaar (de hele school gratis toegang tot alle lesprogramma’s van Feest! Weet wat je viert, inclusief busvervoer)