Hoogt on Tour organiseert elke maand bij Molen de Ster een filmprogramma rondom het thema identiteit. Want wie zijn wij? Wie is de ander? En hoe verhouden we ons tot elkaar? We vertonen films die deze vragen oproepen en proberen te beantwoorden. Eigenheid, (gender)identiteit, authenticiteit en de problemen en inzichten die deze met zich meebrengen komen aan bod.?Met deze maand: Mama Africa in samenwerking met International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en als onderdeel van de Black Achievement Month (BAM).

Muziek is niet zomaar muziek, maar is een vertaling van de gebeurtenissen van de tijd waarin de gemaakt is. Binnen het thema Revolutionary Music presenteren het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en Black Achievement Month (BAM) in samenwerking met Hoogt on Tour in Utrecht de film Mama Africa, over het leven van Zuid Afrikaanse zangeres Miriam Makeba.
“Ik praat geen politiek, ik zeg de waarheid.”

Toegewijde biopic reconstrueert hoe de Zuid-Afrikaanse Miriam Makeba niet alleen uitgroeide tot een van de meest bejubelde zangeressen van haar tijd, maar ook tot mondig voorvechtster voor een vrij Zuid-Afrika. In 1959 verbannen, liet de moedige Makeba tijdens de dertig jaar van haar ballingschap nooit na te benadrukken dat haar landgenoten “in een gevangenis leefden”. Een ingrijpende documentaire met archiefmateriaal en bijzondere interviews. De beelden van de optredens zijn de rustpunten: Wanneer Makeba (Mama Africa) haar stem verheft, is er alleen nog die onvergetelijke muziek.