LET OP: er worden momenteel geen rondleidingen gegeven ivm de coronacrisis.

Het Nederlands Volksbuurtmuseum is een uniek museum dat het leven van de ‘gewone man’ in de Nederlandse volksbuurten in kaart brengt. Het museum is gelegen op de rand van Wijk C, Utrechts bekendste volksbuurt.

Volksbuurten: Iedereen kan wel een volksbuurt in zijn of haar omgeving aanwijzen. Maar wat is een volksbuurt precies? Vaak denk je er niet meteen positief over associeer je een volksbuurt met a-sociaal gedrag, criminaliteit en ruzies.

De historische volksbuurt , zoals Wijk C ooit was, toont overeenkomsten, maar ook verschillen met de hedendaagse volksbuurten. Ze had destijds een gemêleerder bevolking en was door de vele bedrijfjes, ambachten en winkels voor een groot deel zelfvoorzienend. Dat er dus ook een heel andere kant aan zit bewijst het Nederlands Volksbuurtmuseum, waar je ontdekt of alle vooroordelen eigenlijk wel terecht zijn. In het museum leer je meer over de volksbuurt van toen en nu.

Het Nederlands Volksbuurtmuseum is uniek in Nederland, omdat er veel aandacht wordt besteed aan de dagelijkse geschiedenis van de ‘gewone man’ in de 19e en 20e eeuw. Over het algemeen gaan soortgelijke musea vooral over stadsbestuur en stadseconomie, met een nadruk op de geschiedenis van de ‘bevoorrechten’.

Museum: Het museum toont 200 jaar geschiedenis van het dagelijks leven van de gewone man uit de volksbuurten in Nederland. De verdwenen volksbuurt Wijk C in Utrecht dient hierbij als voorbeeld.

Zo ervaar je in de interactieve steeg hoe het was om rond 1920 te leven in benauwde en armoedige omstandigheden. Elders kun je met je huishoudboekje kijken of je wel uitkomt met je budget. Het museum heeft in de loop der jaren een collectie van ruim 20.000 foto’s over Wijk C en de stad opgebouwd, en in multimediale animaties, maquettes en presentaties komen verleden en heden van de volksbuurt aan bod. Verhalen die uiteraard worden verteld in onvervalst Uteregs, Amsterdams, Rotterdams en Cockney!

Openingstijden:
Het Nederlands Volksbuurtmuseum is gevestigd in een voormalig schoolgebouw op loopafstand van station Utrecht Centraal. Het museum is geopend van 11.00 tot 17.00 uur, op dinsdag t/m vrijdag en zondag en op de 1e, 2e, 3e zaterdag van de maand.

Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 6,00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis toegang
Museumkaart: gratis toegang

Op de eerste zaterdag van de maand kunt je voor € 7,50 meelopen met een rondleiding. Deze start om 12.00 uur in het museum met een diapresentatie over de historie van Wijk C. Daarna volgt een wandeling door Wijk C van nu. De prijs is inclusief toegang tot het museum.