Tot en met 14 september 2019 zijn de 11 kerken in het centrum van Utrecht weer open voor bezichtiging. Tijdens dit zomerevenement dat jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers trekt, zijn gidsen van Kerken Kijken Utrecht aanwezig voor cultuur-historische rondleidingen. Daarnaast zijn er ook dit jaar weer gratis lunchconcerten in de opengestelde kerkgebouwen. Musici uit binnen- en buitenland verlenen hieraan hun medewerking.

De 11 kerkgebouwen die geopend zijn voor publiek bevinden zich binnen de singels van Utrecht. Uiteraard is de Domkerk als absolute publiekstrekker te bezichtigen, maar ook andere kerken zijn te bezoeken. Zo is de relatief onbekende, maar verrassende Willibrordkerk geopend, naast een aantal kleinere (schuil)kerken zoals de Doopsgezinde Kerk en de Lutherse kerk. Het seizoen van Kerken Kijken loopt van 25 juni t/m 14 september 2019 en de toegang is gratis.

Ook zijn er deze zomer weer lunchconcerten in de 11 opengestelde kerken bij te wonen. De concerten vinden vrijwel wekelijks plaats (vrijdagmiddag van 13.15 – 14.00 uur) en zijn gratis toegankelijk. Het programma varieert van klassieke tot light-popmuziek. Zo staan in de Domkerk een Engels kinderkoor en jeugdstrijkorkest geprogrammeerd en verzorgen getalenteerde studenten van HKU Utrechts Conservatorium concerten in de Janskerk en de Nicolaïkerk. Ook zijn er concerten van bekende Utrechtse musici, zoals het Vredeborch Trio en Hans Visser & Irena Filoppova. Kerken Luisteren is een initiatief van Kerken Kijken Utrecht, ZIMIHC en het Utrechts Kerkgebouwen Overleg.