Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Musea & exposities
woensdag 26 januari 2022 - zondag 11 september 2022

Toeval bestaat niet

Toeval bestaat niet; van 10 december 2021 t/m 4 september 2022 in Museum Speelklok Utecht

Praktische informatie

Museum Speelklok
Steenweg 6
3511 JP Utrecht Bekijk locatie

‘Dat kán geen toeval zijn!’ Dit heb je vast wel eens gezegd, maar heb je daar eigenlijk wel eens echt goed over nagedacht? Want wat is toeval eigenlijk? Het winnen van een loterij? De ogen die je gooit met een dobbelsteen?

In Museum Speelklok lijkt het toeval ver te zoeken. Om een zelfspelende muziekinstrument zelf live muziek te laten maken, is juist volledige controle nodig. Elk radertje, pinnetje en schroefje moet kloppen. De zelfspelende muziekinstrumenten van Winkel zette dat idee op z’n kop.

Vanaf 10 december laat Museum Speelklok je in de interactieve tentoonstelling Toeval bestaat niet nadenken over toeval in de (mechanische) muziek aan de hand van de zelfspelende muziekinstrumenten van de geniale instrumentenbouwer Diederich Nicolaus Winkel.

Precies 200 jaar geleden, in 1821, voltooide Winkel in Amsterdam zijn meesterwerk; het Componium. Een mechanisch instrument dat op basis van toeval muziek maakt en nu voor het eerst te zien is in Museum Speelklok. Helaas werkt het ruim 3,5 meter hoge origineel niet meer, maar Museum Speelklok heeft speciaal voor de overzichtstentoonstelling een werkende mini-versie weten te maken. Een geweldige prestatie!

Toeval bestaat niet is een interactieve tentoonstelling voor jong en oud, voor muziekliefhebbers en techneuten en voor iedereen die zich wil verwonderen over de wereld van mechanische muziek.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief