Het Nederlands Strijkersgilde viert haar lustrum! Al vijfentwintig jaar studeert dit strijkorkest iedere zomer een eigentijds programma in, om dit vervolgens uit te voeren op verschillende plaatsen in Nederland. Een dergelijk lustrum verdient een feestje. Daarom wordt er dit jaar gedanst. En wel op ‘Shaker Loops’ van de Amerikaanse minimalist John Adams. Voor het eerst gaat NSG samenwerken met twee jonge dansers, Tiemen Stemerding en Johanna Wernmo, die speciaal voor deze gelegenheid een choreografie op dit stuk hebben gemaakt.

De overige stukken dansen gezellig mee. Het ‘Concert voor strijkorkest’ van Grazyna Bacewicz doet de stokken springen, terwijl de vingers over de snaren razen. Het werk werd geschreven in 1948 en ademt het optimisme dat opbloeide toen de Tweede Wereldoorlog juist voorbij was. Eenzelfde vrolijke sfeer treffen we in de ‘Vijf volksmelodieën’ (1952) van Witold Lutoslawski, die de oude volksdansen van nieuwe, pittige harmonieën heeft voorzien. Iets verder richting het heden vinden we daarna de nog levende Limburger Johan Suijkerbuijk. Zijn ‘Choreograffiti’ (1988) is opgedragen aan de Oekraïense turnster Oksana Omelianchik, een nu gepensioneerde Sovjet-gymnast en de all-round gouden medaillewinnaar van de Wereldkampioenschappen van 1985. Dit vrolijke stuk heeft een meer Amerikaans karakter. Uit diezelfde periode komt ‘Breathe’ (1987) van Hanna Kulenty. Deze van origine Poolse componiste laat horen dat er nog vele onontdekte klanken zijn, die je met een strijkorkest kunt laten horen.

De concerten staan onder leiding van dirigent, componist, arrangeur en altviolist Gijs Kramers. Hij dirigeert orkesten in Nederland en Engeland, was jarenlang artistiek leider van het Ricciotti Ensemble en speelt daarnaast onder meer in het Ruysdael Kwartet. Ticket info