Als op een dag oorlog uitbreekt, moet de vader van Toda helpen in de strijd. Toda wordt op transport gezet naar haar moeder, die in het buurland woont. De reis ernaartoe is vol avonturen en gevaar. Zal ze haar moeder vinden? ‘Toen mijn vader een struik werd’ is geïnspireerd op het bekroonde boek van Joke van Leeuwen. Haar indrukwekkende verhaal wordt verteld met spel, muziek en liedjes, soms speels en komisch, dan weer ingetogen en ontroerend.

Regie: Monique Corvers, muziek: Gábor Tarján, spel: Mirthe Klieverik, muzikant: Peter Sambros.

In de maand juni biedt Het Filiaal theatermakers, in samenwerking met Welkom in Utrecht en de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR, na afloop van de voorstelling allerlei extra’s aan. 

ZONDAG 10 JUNI – ontmoet Debra Barraud, Annegien Schilling en Andrea Vonkeman

Maak na afloop van de voorstelling kennis met Andrea Vonkeman, directeur van UNHCR en met Debra en Annegien, de creatives achter de foto expositie Dream Diaries. Ze vertellen over de reis die ze in opdracht van UNHCR maakten om vluchtelingenkinderen uit onder andere Afghanistan, Somalië en Syrië te interviewen en te fotograferen. Natuurlijk is er alle ruimte om je vragen te stellen!

ZONDAG 17 JUNI – Lezing Joke van Leeuwen

Regisseur Monique Corvers gaat in gesprek met schrijfster Joke van Leeuwen. Onder andere over haar inspiratiebronnen en hoe ze aan het boek gewerkt heeft. Ook wisselen ze hun favoriete scènes uit en kan het publiek vragen stellen.

DOORLOPEND – Foto expositie Dream Diaries

In de tuin bij het Transformatorhuis Utrecht is doorlopend de foto-expositie Dream Diaries te bezichtigen. Het Filiaal theatermakers maakte een keuze uit de serie indrukwekkende foto’s en verhalen van Annegien en Debra. Stuk voor stuk zijn het kinderen die vol veerkracht zitten. Net als Toda, de hoofdpersoon in Toen mijn vader een struik werd. 

DOORLOPEND – Droomstruiken

In mei en juni komen er 140 schoolklassen (groep 7 en 8) naar de voorstelling. In samenwerking met Welkom in Utrecht biedt het gezelschap een nagesprek aan waarin de leerlingen de kans krijgen om vragen te stellen aan iemand die zelf gevlucht is. Tot slot kunnen ze hun eigen droom voor de toekomst achterlaten in één van de droomstruiken. Deze struiken zijn samen met de foto expositie onderdeel van de kunst educatie voor alle bezoekende schoolklassen.  Ticket info