Op initiatief van Museum Huis Doorn, gesteund door de partners van de Stichting Samenwerkende Kasteelmusea Utrecht (SSKU: Kasteel de Haar, Slot Zuylen, Kasteel Amerongen), wordt in landhuis Oud Amelisweerd een pop-up museum geopend: Pop-up Museum Oud Amelisweerd.

In het Pop-up Museum zullen de schatten uit de depots – normaal gesproken niet te zien voor het publiek – van de Utrechtse Kasteelmusea tentoongesteld worden. Het Pop-up Museum krijgt op verschillende manieren een verbindende rol. De collecties van de Utrechtse Kasteelmusea komen er samen en worden in een nieuwe context getoond, waardoor de objecten op nieuwe manieren begrepen en gewaardeerd kunnen worden. Daarbij wordt in het oog gehouden dat het landhuis zelf ook bijzonder erfgoed is met een unieke geschiedenis. De presentaties in de vele kamers zullen zich niet beperken tot oude kunst, maar door combinaties met moderne kunst een verstilling in de tijd zijn. In die verstilling vloeit het huis samen met de prachtige natuur waardoor het wordt omgeven. Het Pop-up Museum zal dus een knooppunt zijn waar mens, natuur, kunst en tijd elkaar ontmoeten.

Het Pop-up Museum opent op maandag 10 juni 2019 voor het publiek tijdens de landelijke Dag van het Kasteel. Vervolgens is het museum van woensdag tot en met zondag geopend.