Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Film
dinsdag 20 september 2022

De Strijders: Bellingcat: Truth in a Post-Truth World + Q&A

De Strijders | Bellingcat: Truth in a Post-Truth World + Q&A

Praktische informatie

Hoogt in Bieb Neude
Neude 11
3512 AE Utrecht Bekijk locatie

De documentaire Bellingcat: Truth in a Post-Truth World geeft een fascinerende inkijk in het netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, dat strijdt tegen fake news en de feiten boven tafel krijgt. Na de film een gesprek met dé Bellingcat-expert van Nederland Foeke Postma, over privacy, nepnieuws en de toekomst van de journalistiek.

Bestaat er nog waarheid in deze tijden van nepnieuws? Bellingcat, een internationaal netwerk van gewone burgers en jonge computernerds, strijdt tegen fake news en krijgt de feiten boven tafel!  

De documentaire Bellingcat: Truth in a Post-Truth World geeft een fascinerende inkijk in de wereld van Bellingcat. Onder leiding van Elior Higgins begon het netwerk als een mysterieus groepje digitale speurders, totdat ze internationale bekendheid kregen met hun onderzoek naar de MH17. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd platform voor burger-onderzoeksjournalistiek. Het netwerk is vaak sneller en nauwkeuriger dan officiële instanties. Via internet, social media en andere online kanalen onderzoekt het collectief complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals recent de oorlog in Oekraïne. Wat betekent deze nieuwe methode voor de toekomst van de journalistiek? 

Bellingcat: Truth in a Post-Truth World won in 2019 de International Emmy Award voor Beste Documentaire. 

Nagesprek met special guest: dé Bellingcat-onderzoeker van Nederland Foeke Postma 

Na de film gaan Podium-programmamakers Lucas en Sam in gesprek met dé Bellingcat-expert in Nederland: Foeke Postma. Bij Bellingcat probeert Foeke met Open Source Intelligence de waarheid te achterhalen. Hij legde staatsgeheimen bloot, spoorde kernwapens in Europa op en identificeerde spionnen via een fitness-app. Na de film kun je al je vragen over Bellingcat aan Foeke stellen en gaan we in gesprek over privacy, nepnieuws en de toekomst van de journalistiek. 

Over De Strijders 

De Strijders is een samenwerking van Podium en Hoogt on Tour: een filmreeks over changemakers die op eigen wijze bijdragen aan een betere wereld. Na de vertoning gaan we met bevlogen gasten in gesprek over de film en wat die ons kan leren. Welke impact hebben de strijders en wat kunnen hun acties ons leren? 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief