Dit jaar vindt het ILFU International Literature Festival Utrecht plaats van 25 september tot en met 3 oktober.

De eerste editie van het ILFU International Literature Festival Utrecht vond plaats in september 2018. Er kwamen toen ruim 21.000 bezoekers naar het festival. De stad Utrecht is sinds 2017 een UNESCO City of Literature.

Eerste namen
De eerste internationale namen van ILFU 2020 zijn bekend. Het ILFU verwelkomt in september de Britse schrijvers David Mitchell en Raynor Winn, de Zimbabwaanse schrijver Petina Gappah, de Amerikaanse auteur Lionel Shriver en de Brits-Nederlandse schrijver Michel Faber. Zij komen naar Utrecht om in gesprek te gaan over hun nieuwste roman en oeuvre. Ook de halve finales en finale van het NK Poetry Slam vinden live plaats tijdens het ILFU. De kaartverkoop voor deze evenementen en de inschrijving voor de nieuwe cursussen van de ILFU Academy starten op maandag 10 augustus om 12.00 uur. Dan lanceert het festival ook de eerste verhalen van het project ’50 Stories for Tomorrow’.

Het ILFU heeft dit jaar zijn programmering aangepast aan de huidige omstandigheden en heeft als motto ‘We need stories’. In totaal zullen meer dan honderd schrijvers, dichters en makers uit binnen- en buitenland een bijdrage leveren aan het internationale literatuurfestival dat plaats vindt op festivallocatie TivoliVredenburg en online van 24 september tot en met 1 oktober.

Margaret Atwood ontvangt Belle van Zuylenring
Op donderdag 1 oktober ontvangt Margaret Atwood tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht de Belle van Zuylenring. Dit is een internationale ereprijs van het festival in samenwerking met de gemeente Utrecht. De ring wordt uitgereikt tijdens een programma waarin Atwood de twaalfde Belle van Zuylenlezing geeft. Margaret Atwood is schrijver van veelbekroonde romans, essays en verhalenbundels waarmee ze een internationaal miljoenenpubliek verwierf. Haar bekendste boek is Het verhaal van de dienstmaagd. De met diverse Emmy’s gelauwerde tv-serie is gebaseerd op deze bestseller. Vorig jaar verscheen de opvolger De Testamenten waarvoor ze de Booker Prize ontving.

Het is gebruikelijk dat de prijsuitreiking en lezing in Utrecht plaatsvinden. Vanwege de maatregelen rond Covid-19 heeft Margaret Atwood helaas van de reis moeten afzien. Zij spreekt haar lezing daarom in Canada uit tijdens een programma vanuit de Grote Zaal in TivoliVredenburg. Het evenement is vanaf 20.00 uur te volgen via een live stream en een beperkt aantal plaatsen in de zaal.