Praktische informatie
T/M DI 31 DECEMBER 2020 DI-VR: 11:00 – 17:00 UUR,
ZO: 13:00 – 17:00 UUR.
€5,00 – 8,50

SONNENBORGH MUSEUM & STERRENWACHT IN UTRECHT
ZONNENBURG 2
3512 NL UTRECHT

Ver weg komt dichterbij
Hoe snel reizen wij door het heelal? Ben jij gemaakt van sterrenstof? Welk wereldberoemd onderzoek is er op Sonnenborgh gedaan? Hoe werkt een telescoop? Hoe meet je de tijd? Je komt erachter in het vernieuwde Sonnenborgh waar je de sterren bijna kunt raken. Ga op onderzoek. Een tablet is je gids, stelt vragen, daagt uit en geeft verdieping.

Telescopen
Sonnenborgh heeft 3 telescopen: de Merz-telescoop, de Gala-telescoop en de Lunt-telescoop, vernoemd naar de fabrikanten die ze bouwden. Met de Merz en de Gala kijk je naar de planeten, maan en sterren bij nacht. Met de Lunt kun je op klaarlichte dag veilig de zon bestuderen. Het is de grootste zonnetelescoop van Nederland! De Merz-telescoop is al 150 jaar oud en was in zijn tijd één van de grootste in zijn soort. Maar ook nu kun je er nog prima mee waarnemen. Bijvoorbeeld op een Sterrenkijkavond.

Stenen uit de ruimte
Mini-tentoonstelling over meteorieten met onder andere de in augustus 2014 gestolen en weer teruggevonden meteorieten.

Meten = weten!
Meten is weten! Dat wist wetenschapper Buys Ballot al toen hij in 1854 op Sonnenborgh het KNMI oprichtte. In deze tentoonstelling kom je alles te weten over Buys Ballot, hoe hij de eerste weersvoorspellingen opstelde en hoe de weerkunde zich daarna ontwikkelde. Bekijk het weer in de toekomst en doe zelf een weersvoorspelling met echte data uit het weerstation.

Bastion
Ontdek kanonsgaten, neem een kijkje bij de waterput en wc uit de zestiende eeuw en zie hoe Utrechtse soldaten lang geleden leefden Hodzelmansplanetarium De aarde draait met zeven andere planeten om de zon. In het Hodzelmans-planetarium zie je de stand van de zon en de planeten in het klein. De bouwer Jan Hodzelmans werkte 21 jaar in zijn vrije tijd aan dit planetarium, dat in de bibliotheek van Sonnenborgh te bewonderen is.

Op 1 januari (Nieuwjaarsdag), 2e Paasdag, 27 april (Koningsdag), 5 mei (Bevrijdingsdag), 2e Pinksterdag, 25 en 26 december (Kerstmis) is Sonnenborgh – museum & sterrenwacht gesloten.