De serie Pieterskerkconcerten bestaat 30 jaar! Dat wordt gevierd met diverse concerten, waaronder een optreden van Kamerkoor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss. Het koor zingt muziek van Giaches de Wert en Arvo Pa¨rt.

Giaches de Wert is een vergeten parel onder de componisten die wij nu kennen als ver- tegenwoordigers van de Vlaamse polyfonie. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het madrigaal en liet een groot oeuvre van wereldlijke madrigalen en
geestelijke werken na. En aan die sacrale werken brengt Cappella Amsterdam een ode, in zeven motetten en een mis. Deze muziekstukken worden niet vaak uitgevoerd, maar zijn ‘herontdekt’ door Daniel Reuss. De Wert was ook een belangrijk inspirator voor Claudio Monteverdi. Tijdens het concert worden ook twee werken uitgevoerd van Arvo Pa¨rt, waaronder ‘Da pacem domine’. Op 11 maart was het 15 jaar geleden dat er in Madrid een serie terroristische aanslagen werden geplaagd aan boord van vier forensentreinen. Kort daarna organiseerde gambist en dirigent Jordi Savall een vredesconcert. Voor deze gelegenheid schreef Arvo Pärt dit indrukwekkende muziekstuk. De eenvoudige vierstemmige harmonieën hebben een bedwelmend en betoverend effect, alsof de componist erin geslaagd is de tijd stil te zetten.

Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank. Onder zijn leiding van Daniel Reuss ontwikkelde het koor zich tot een hooggeprezen professioneel kamerkoor van internationale faam. Het koor werkt samen met Nederlandse en internationale topensembles, waaronder het Orkest van de Achttiende Eeuw, B’rock Orchestra, Asko|Schönberg en Amsterdam Sinfonietta.