In de internationale tentoonstelling ‘Robots love Music’ ontdek je dat de oudste en nieuwste muziekrobots naast hersens ook een hart hebben.

Niet alleen het museum, heel Utrecht is in de ban van de robot. Op verschillende locaties in de stad worden door Museum Speelklok, universiteiten, podia en muzikanten de meest uiteenlopende robot-evenementen georganiseerd.

Een robot met hart en ziel?
Ja, door de eeuwen heen hebben muzikale ‘robots’ zich zo geëvolueerd dat ze niet alleen menselijke bewegingen na kunnen bootsen maar ook zelf muziek kunnen componeren én zelfs improviseren, net als wij dat kunnen.

Welke muziekrobots?
In alle varianten en vanuit de hele wereld. Eeuwenoude robots, interactieve robots, metalen robots, supersonische robots, levensgrote robots, kasten met verstopte robots en vele onzichtbare muzikanten. En allemaal spelen ze ‘live’ muziek.

Rechtstreeks uit de VS komt de hypermoderne, sympathieke en muziek makende robot Shimon. Helemaal uit Japan komt Toyota’s vioolspelende robot. En, de indrukwekkende manshoge 18e-eeuwse Klarinetspeler van een Nederlandse bouwer is ooit in Amerika beland en komt ook speciaal voor de tentoonstelling naar Utrecht. De Franse automaat Hugo, bekend van de gelijknamige film, is te bewonderen als filmische schakel tussen mens en machine.

Kunnen de robotmuzikanten jou ontroeren? Ontdek het zelf in de interactieve tentoonstelling Robots love Music. Te zien van vrijdag 21 september 2018 t/m zondag 3 maart 2019.