De titel van deze serie tableaus is ‘Inherent Resolve’. Dat is de codenaam voor de militaire acties van de VS, Nederland en veertien bondgenoten in het Midden-Oosten, gericht tegen de terreurgroepen IS en al-Nusra. Ondanks die verwijzing zijn de werken eerder speels dan zwaarmoedig.

In Galerie SANAA gaan de tegeltableaus de confrontatie aan met een reeks objecten die doen denken aan menselijke gestaltes. De beeldengroep bestaat uit rechtopstaande doeken die door hun plooien associaties oproepen met Griekse en Romeinse beelden. Als je erom heen loopt, zie je dat ze hol zijn, zonder dat ze op iets of iemand steunen. De figuren zijn niet krachtig en stevig, maar juist kwetsbaar en leeg. Waarom zijn ze hier? Wat doen ze tussen de tableaus? Tussen ons?

‘Gevoelens van onmacht, eenzaamheid en verdriet komen hier duidelijk terug’, zegt Rabi Koria. ‘Als je lang kijkt, lijkt het haast of elk object een eigen karakter heeft. Zijn het mijn reisgenoten of mijn kwelgeesten? Of ben ik het misschien zelf?’

Rabi Koria (Syrië, 1988) woont en werkt in Utrecht. In 2015 won hij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. In 2017 werd hij opnieuw voor die prijs genomineerd. Koria ontving in augustus 2017 een Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds.