Sonnenborgh is weer open voor museumbezoek: woensdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Daarnaast is het elke zondag ‘Zon op zondag’. Zie voor info over de zondagopenstelling: https://www.sonnenborgh.nl/zon-op-zondag. Openingstijden op de zondagen: 13.00 – 17.00 uur.

Ver weg komt dichterbij
Hoe snel reizen wij door het heelal? Ben jij gemaakt van sterrenstof? Welk wereldberoemd onderzoek is er op Sonnenborgh gedaan? Wat doet dat bastion onder de sterrenwacht? Hoe werkt een telescoop? Hoe meet je de tijd? Je komt erachter op Sonnenborgh waar je de sterren bijna kunt raken. Richt de telescopen op het heelal. Ontrafel de raadsels van de zon. Verdwijn in een zwart gat. Bouw je eigen satelliet. Ga op onderzoek en maak kennis met de helden van Sonnenborgh. Een tablet is je gids, stelt vragen, daagt uit en geeft verdieping. Voor 8 jaar en ouder.

Bastion
De sterrenwacht Sonnenborgh is gebouwd op een bastion uit de zestiende eeuw. Ontdek kanonsgaten en neem een kijkje bij de waterput en wc van de soldaten. Voor 8 jaar en ouder.

Open Monumentendag op zaterdag 12 september
Tussen 11.00 en 17.00 uur 4. Sonnenborgh is bijzonder cultureel historisch erfgoed. Bezoek op de Open Monumentendag bastion Sonnenborgh – gebouwd in 1552 – gratis.
11.00/12.00/13.00 uur: Rondleiding over de bijzondere en veelzijdige geschiedenis van Sonnenborgh door historicus Bas Nugteren. 14.00-17.00 uur: Wroet & ontmoet – historische vossenjacht door het bastion voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Zoek de personages uit het verleden, doe de proefjes die ze je geven en ontdek zo de geschiedenis van Sonnenborgh!

Volgens het protocol voor heropening van de musea van de Museumvereniging zijn groepsactiviteiten zoals Sterrenkijkavonden, planetariumvoorstellingen etc. op dit moment nog niet toegestaan. Het museum en de monumentale ruimtes zijn gelukkig wel te bezoeken. Kijk op sonnenborgh.nl/zien-doen wat er allemaal te zien is.