Festival Tweetakt in Utrecht is een jaarlijks kunstenfestival voor iedereen. Met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en games, en een beetje cabaret en stand-upcomedy. Door jonge talenten en ervaren makers, uit Utrecht, uit Nederland en België, maar ook van ver daarbuiten. En geschikt voor alle leeftijden, van kleuters tot jongeren tot opa en oma.

De 16e editie van het festival vindt plaats in het voorjaar van 2018. Op twee verschillende locaties, in de stad en in de natuur: van vrijdag 30 maart tot en met zondag 15 april op de Neude en in diverse theaters, en van 2 april tot en met 10 juni op zon- en feestdagen (met uitzondering van Koningsdag) op Fort Ruigenhoek in Groenekan. 

Programma Fort Ruigenhoek:

Beeldende kunstenaars
Speciaal voor Tweetakt gemaakte nieuwe werken van o.a. Melanie Bonajo, Doris Jongerius, Rudy Simon, Jeroen Diepenmaat, Oscar Peters, Catinka Kersten en Felix van Dam worden aangevuld met bestaande werken van deze en andere makers waaronder Hund & Horn, Laura Jatkowski, Flora Reznik, Makino en Sander Bos.

Daarnaast heeft Tweetakt zoals elk jaar een theater- of dansmaker uitgenodigd om zich aan de beeldende kunst te wagen. Dit jaar is dit de Vlaamse choreograaf Ugo Dehaes, die in 2017 met de voorstelling RATS van fABULEUS op het festival stond. Zijn kunstwerk is in een van de bunkers van het fort te zien.

Theater- en dansvoorstellingen 
De Trekkerschuur, een tijdelijk houten theater, biedt op het fort plaats aan diverse theater- en dansvoorstellingen, die meerdere malen per dag worden opgevoerd.

zondag 22 april: de documentaire Heijplaaters
zondag 29 april: de theatervoorstelling Robotje

zaterdag 5 mei, donderdag 10 mei en zondag 13 mei: de gratis dansvoorstelling Lucky Shots

zondag 20 mei, maandag 21 mei en zondag 3 juni: de dansvoorstelling Schots en Scheef

zondag 10 juni: de theatervoorstelling Detective le Schmou