Utrecht is op 21 mei de gaststad voor de opening van de EU Green Week. De rest van de week vindt plaats in Brussel. Het thema dit jaar is ‘Groenere steden voor een groenere toekomst’. Tijdens de opening in Utrecht, georganiseerd door de gemeente Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving, is te zien hoe we van Utrecht een groene en duurzame stad maken, met behulp van de Europese Unie. De EU Green Week wordt geopend door Erik Solheim (Executive Director UNEP), Karmenu Vella (EU Commissioner Environment), Stientje van Veldhoven (Staatsecretaris Infrastructuur & Waterstaat) én Jan van Zanen (Burgemeester Utrecht).

Naast het officiële programma worden er tal van evenementen georganiseerd in heel Europa. Zo is er in Utrecht van 28 mei t/m 1 juni de GeoWeek. Tijdens deze week kunnen leerlingen in hun eigen omgeving kennis maken met de praktijk van geo. Professionals uit de bodem-, water- en de geo-informatiesector organiseren een bedrijfsbezoek, veldwerk of gastles en delen zo hun expertise. Dit jaar wordt er aandacht besteedt aan hoe bedrijven en stadsbesturen geografie toepassen in hun werk. Door heel Utrecht zijn er evenementen gepland voor de EU Green Week.

Programma op 21 mei:

Hackathon – hele dag: Jonge ontwikkelaars en studenten vanuit verschillende opleidingen worden uitgedaagd om hun creativiteit te bundelen en hun ‘droomstad’ van de toekomst te visualiseren.

‘Food for Good’ (Park Transwijk) – 13:45 – 14:45: Vroeger was het in Europa heel normaal om middels tuinieren in eigen voedselproductie te voorzien. In dit interactieve programmaonderdeel wordt teruggegrepen naar tuinieren als voedselbron. Daarnaast is er een rondleiding door de tuin en een lunch met lokale producten.

The Green House (Croeselaan) – 13:00 – 17:00: Een interactieve sessie over stedelijke landbouw, een lezing over duurzaamheid en een documentaire over hoe de Green House aan de Croeselaan tot stand is gekomen. Het Green House restaurant is de hele dag geopend.

Fair Fashion Festival (De Winkel van Sinkel) – 13:00 -17:00: Het Fair Fashion Festival is een jaarlijks evenement over duurzame en fairtrade mode. Tijdens deze Green Week-editie staat het festival in het teken van circulaire mode. Er zijn verschillende modeshows, workshops en lezingen.

Let’s Go Green! (Utrechtse stadsparken) – 12:00 – 17:00: Verschillende activiteiten in de parken

Festival: Elektrisch rijden in Utrecht (Ganzenmarkt) – 13:00 – 17:00: Het festival biedt de bezoeker de mogelijkheid om in een elektrische auto te rijden. Daarnaast zal erop de Mariaplaats een klein festival zijn met livemuziek, kinderactiviteiten en eetgelegenheden.

Natuur is voedsel, voedsel is natuur (Botanische Tuinen) – hele dag: De relatie tussen natuur, eten en de stad zal hier centraal staan.

Fietsroutes -hele dag: Groene fietstours langs de Utrechtse wijken.

Het volledige programma is te vinden op de website van de EU Green Week.